KLJUČNI SVJEDOK?

Sestra dječaka ubojice mogla bi rasvijetliti motive masakra: ‘Istražiteljima je posebno zanimljivo ovo…’

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Istražiteljima je posebno zanimljiv podatak, koji je u svjedočenju dala majka dječaka-ubojice, da je on skoro cijeli dan prije masakra proveo sa sestrom kod bake i djeda

U subotu će biti mjesec dana otkako je 13-godišnjak počinio masovni pokolj u beogradskoj Osnovnoj školi ‘Vladislava Ribnikara’ ubivši devetero učenika i domara, a ranivši šestero učenika i nastavnicu.

Istraga i dalje traje, nastoji se utvrditi što je nagnalo dječaka da počini nezamisliv zločin. U rasvjetljavanju zločina ponajviše se očekuje od svjedočenja njemu najbližih – članova obitelji i žene koja ga je čuvala dok je bio mlađi. Nakon oca, majke, dadilje te psihologa i pedagoga škole, uskoro bi istražitelji trebali obaviti razgovor i s možda ključnim svjedokom – dječakovom 10-godišnjom sestrom, piše Blic..

Na temelju svih dosadašnjih iskaza, ponajprije majke i dadilje, istražitelji pretpostavljaju da bi upravo sestra dječaka-ubojice mogla otkriti je li kod njega bilo promjena u ponašanju te zašto se odlučio na jezivi zločin. Također pretpostavljaju da bi mogla otkriti i je li dječak bio s nekim u svađi, je li ikome prijetio ili je netko njemu prijetio, je li imao simpatiju ili neuzvraćenu ljubav pa sve do toga je li u stanu viđala oružje i Molotovljeve koktele koje je ponio sa sobom u krvavi pohod.

S njim je dijelila sobu, išli su u istu školu…

Istražiteljima je, piše Blic, posebno zanimljiv podatak koji je u svjedočenju dala majka, da je dječak skoro cijeli dan prije masakra proveo sa sestrom kod bake i djeda. Sestra je s njim dijelila sobu, išli su u istu školu, a dadilja ih je zajedno čuvala kada bi roditelji bili odsutni zbog poslovnih obaveza. No, budući da je riječ o 10-godišnjem djetetu koje je pretrpjelo ogroman šok i praktički preko noći ostalo bez obitelji (brat je na psihijatriji, otac u pritvoru, a majka pod istragom), a i bez prijatelja u školi – razgovor s djevojčicom istražitelji su odgađali što je duže moguće.

Beogradski odvjetnik Denis Bećirić za Blic je objasnio kako bi moglo izgledati ispitivanje desetogodišnjeg djeteta.

“Dijete se ispituje u prisutnosti psihologa. U ovom slučaju može se dogoditi da roditelj i ne bude tamo, nego netko iz Centra za socijalni rad. Stručni tim psihologa vještači je li dijete u stanju dati iskaz”, kazao je.

S pravne strane, dijete bi moglo otkriti nove detalje.

“Živjela je s njim u kući, može opisati neke događaje – što je on govorio i kako je ona to doživljavala”, pojasnio je Bećirić.

‘Dijete se, dajući iskaz, ne smije osjećati ugroženo’

Koliko će biti vrijedno svjedočenje djevojčice u ovom slučaju ovisi i o načinu i okolnostima pod kojima će biti obavljeno. Odvjetnica Natalija Rakić kaže da će u obzir biti uzeta dob djevojčice te njen odnos s bratom.

“Dijete se ne smije osjećati ugroženo, niti bi smjelo osjećati krivnju”, kaže odvjetnica Rakić.

Postoji mogućnost, dodaje, da djevojčica ipak bude saslušana u nazočnosti majke, ako nadležni procijene da je to u redu. Naime, po zakonu ispitivanju maloljetne osobe trebao bi prisustvovati jedan roditelj. Ako se vještačenjem utvrdi da je djevojčica spremna za davanje iskaza, njezine će se riječi i te kako cijeniti u nastavku istrage.

Blic podsjeća da je otac dječaka-ubojice u svome iskazu rekao da su oružje i streljivo u kući bili osigurani kako zakon nalaže i da su bili pohranjeni u sefu, pod šifrom koju on nikada nije rekao sinu. Priznao je da je sina vodio u streljanu.

Najiscrpniji iskaz dosad dala je majka dječaka-ubojice

Najduži iskaz dala je dječakova majka. Rekla je da joj ništa u njegovom ponašanju nije ukazivalo da bi mogao počiniti masovno ubojstvo. Rekla je i da na sam dan pokolja nije uočila išta čudno u njegovom ponašanju, osim što je “bio usporen”. Sina je opisala kao “radoznalog dječaka širokih interesa” koji “nije impulzivan, ali ni energičan” te da je zagrljajima znao pokazati emocije njoj i baki. Rekla je i da posljednjih godina nije pokazivao nezadovoljstvo kroz plač, ali da se, kada je bio mlađi, znao rasplakati kada mu nešto nije bilo po volji. Ustvrdila je i da je dječak bio bliži s njom, nego s ocem.

Majci se dječak jednom prilikom požalio da je zbog svađe bio izbačen iz vršnjačke online grupe u kojoj su zajedno igrali igrice. Na mobilnom telefonu koristio se Instagramom, Snapchatom, YouTubeom i TikTokom.

Blic piše da je vrlo važno bilo i svjedočenje dadilje, koja se o dječaku brinula otkad je ovaj imao 11 mjeseci pa sve do prije nekoliko godina. U tom razdoblju provodila bi s njim više vremena nego roditelji. Ona je kazala da joj je neshvatljivo da je dječak bio u stanju počiniti takav zločin. Istražiteljima je ispričala da je, dok ga je čuvala, bio dobro, poslušno i pametno dijete.

“Bio je dobra beba, kasnije i dječak. Bio je natprosječno inteligentan, radoznao i uspješan u svemu što ga je zanimalo”, kazala je dadilja u svome iskazu, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari