SLUČAJ „HRABRO DIJETE“ Roditelji Nore Šitum moraju platiti 200 tisuća kuna: ‘Hvala sudovima na uspješnoj suradnji s organiziranim kriminalom’

Foto: Goran Jakus/Pixsell

Udruga Hrabro dijete prikupljala je novac za liječenje Nore Šitum. Nakon što je djevojčica preminula otkrilo se kako udruga novac troši na netransparentan način

Ivica Šitum i Đana Atanasovska, roditelji preminule djevojčice Nore Šitum koja je bolovala od akutne limfoblastične leukemije, morat će platiti gotovo 200.000 kuna sudskih troškova jer su pravomoćnom presudom Vrhovnog suda izgubili tužbu protiv udruge “Hrabro dijete”.

https://www.facebook.com/ivica.situm.7/posts/10155697207948360

“Evo upravo smo saznali da idućih desetak godina radimo za plaće kriminalcima iz udruge Hrabro dijete Ovršeni smo za 200 000 kn sudskih troškova. Hvala sudovima u NG i Slavonskom Brodu na uspjesnoj suradnji sa organiziranim kriminalom”, napisao je sinoć na svom Facebooku Ivica Šitum.

Udruga Hrabro dijete prikupljala je novac za liječenje Nore Šitum. Nakon što je djevojčica preminula otkrilo se kako udruga novac troši na netransparentan način te su odbili dati dio prikupljenog novca za liječenje bolesne djevojčice Ene Šarac.

Situaciju je komentirao i Robert Zubera, autor filma “Život od milijun dolara” koji se bavi nefunkcioniranjem sustava u slučaju Nore Šitum i udruge “Hrabro djete”, koji je konstantirao kako se radi o osveti same udruge.

Samo dva tjedna nakon zagrebačke premijere dokumentarnog filma “Život od milijun dolara”, nakon koje je vrlo emotivno reagirao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, udruga Hrabro dijete (ako ih možemo tako više i nazivati) pokrenulo je kao svoju kaznu – ovrhu u iznosu od gotovo 200.000 kuna!

Zašto kaznu? Zato što su tu ovrhu mogli pokrenuti drugog dana nakon pravomoćnosti presude, koja je odlukom Vrhovnog suda u korist udruge Hrabro dijete donijeta prije više od dvije godine? Netko će reći, vrlo su humano postupili, nisu potezali ovrhu iz eto ljudskih, humanih razloga. Kako mi reče pravno iskusna osoba večeras, ispravno je izraziti se da sve činjenice govore u korist indicije, da tu ovrhu nisu potegli jer nisu htjeli riskirati slučaj da Ustavni sud ipak prihvati žalbu obitelji Šitum.

U tom slučaju, sve ovršeno morali bi vratiti obitelji Šitum. Pa otkud onda danas, prema dostupnom očevidniku, odjednom probuđena hrabrost čelnika Udruge? Jer, svaka kuna ukoliko Ustavni sud donese tu odluku u korist obitelji Šitum, morati će im se opet vratiti? Odjednom su shvatili da mogu?

Ili se radi o čistoj, nepatvorenoj. zlobnoj. da ne kažem iznimno neljudskoj, kapricioznoj osveti, nakon što je javnost imala prilike vidjeti materijalne dokaze što su učinili sa novcem prikupljene za liječenje malene Nore, kćerke Đane i Ivice Šitum, ili pak s novcima hrabre Eny Šarac, kojoj do danas nisu isplatili novce, opravdavajući se sve do prije dva tjedna kako Eny nije pismeno tražila svoje novce?

Uvjeren sam da se radi upravo o tome, osveti zbog svega rečeno u filmu, prigodno dva tjedna nakon zagrebačke premijere, i veće medijske vidljivosti te teme. Jer, moglo im se. Jer, vidjeli su da i kada obitelj Šitum iznese materijalne dokaze, ništa se neće dogoditi. Jer, vide da će sve relevantne institucije poslovično prešutjeti sve rečeno. I što sad? Slegnuti ramenima? Odšutiti kao i te institucije sve što se obitelji Šitum događa i danas?”, napisao je Zuber na Facebooku.

https://www.facebook.com/robert.zuber/posts/10155303689297732

Vijesti.hr
Goran Jakus/PIXSELL

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari