ZATVORENO ZA JAVNOST

Slučaj koji je šokirao Hrvatsku: Počelo suđenje zdravstvenim djelatnicima optuženima za smrt malenog Gabrijela

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

DORH sumnjiči da su jedna medicinska sestra i tri liječnice Hitne pomoći u Metkoviću skrivile njegovu smrt

Na općinskom sudu u Dubrovniku počelo je suđenje zdravstvenim djelatnicama iz Metkovića koje se tereti za smrt dječaka Gabrijela Bebića koji je preminuo u prosincu 2018. godine, piše Danas.hr

“Okrivljenicama stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate s tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke”, stoji u optužnici, a predmet vodi Ilka Markić, sutkinja Kaznenog odjela Općinskog suda u Dubrovniku, a rasprava se održava tri dana zaredom. Danas, te 23. i 24. svibnja.

Jedna medicinska sestra i tri liječnice krive za smrt

Dječak je preminuo 2018. godine, a suđenje je započelo godinu dana nakon potvrđivanja optužnice protiv medicinske sestre i tri liječnice. DORH sumnjiči da su jedna medicinska sestra i tri liječnice skrivile dječakovu smrt.

Nakon provedene istrage Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću je 11. veljače 2021. podiglo optužnicu protiv četiri hrvatske državljanke (1988., 1989., 1984. i 1972.) zbog počinjenja kaznenog djela. Kazneno djelo koje su počinile je nesavjesno liječnje iz članka 181. stavak 1. u svezi stavka 4. i stavka 8. Kaznenog zakona.

Terete se prvookrivljenica (1988.) i drugookriveljnica (1989.) da su propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta. Propustile su i primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Došlo je do pogoršanja zdravstvenog stanja

Tereti ih se da su dijete vratile na kućno liječnje, a u tim okolnostima četvrtookrivljenica (1972.) je odbila pregledati dijete. Uputila je oca djeteta da ga odvede kod pedijatra istog dana, a nakon što je postavila dijagnozu propustila je ordinirati odgovarajući lijek.

Trećeokrivljenoj (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije stavlja se na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i to da je životno ugroženo, niti da je o tome obavijestila liječnika pa je zbog toga kao i prethodno neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica došlo do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari