SPASILAČKE AKCIJE U MORU S kruzera Thomson Spirit evakuirana putnica u infarktnom stanju, a traje potraga za nestalim plivačem

Prema prikupljenim podacima, nestali je zadnji put viđen jučer u 18.30 sati dok je plivao iz Zambratije, kod Umaga prema Savudriji i od kada mu se gubi svaki trag.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture temeljem zaprimljenih izvještaja o poduzetim spasilačkim akcijama na moru u koordinaciji Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) priopćilo je o događajima 16. na 17. srpnja na više područja.

Sinoć u 21.15 službenici MRCC Rijeka zaprimili su zahtjev za medicinskom evakuacijom putnice u infarktnom stanju sa putničkog broda Thomson Spirit, malteške zastave, o čemu su obaviješteni službenici Lučke kapetanije Pula koji su odmah isplovili u akciju.

U trenuktu dojave putnički brod se nalazio na 6 milja jugozapadno od Rovinja (Pula via Venecija) te mu je iz MRCC Rijeka naređena promjena rute u Fažanski kanal, gdje je organiziran prekrcaj pacijentice R.W. (rođena 1947. godine), britanska državljanka, na spasilačku brodicu LK Pula. Britanska pacijentica prevezena je u fažansku luku u 22.40 sati, odakle su je u daljnje postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Pula.

Na pulskom području nadzora sigurnosti plovidbe pokrenuta je potražno – spasilačka akcija zbog nestale osobe u moru.

Akcija je pokrenuta noćas 1 sat kada je zaprimljena telefonska dojava o nestanku osobe, M.B. (rođen 1960.) hrvatski državljan. Prema prikupljenim podacima, nestali je zadnji put viđen jučer u 18.30 sati dok je plivao iz Zambratije, kod Umaga prema Savudriji i od kada mu se gubi svaki trag.

Obzirom na vrijeme nestanka, MRCC Rijeka je pokrenula koordiniranu potragu sa Lučkom kapetanijom Pula, Lučkom ispostavom Umag i Pomorskom policijom Pula, a u suradnji sa Policijskom upravom Istarskom organizirana je i kopnena pretraga područja nestanka. Potražno – spasilačka akcija za sada nije rezultirala pronalaskom te je i dalje u tijeku.

U makarskom akvatoriju noćas je poduzeta potražno – spasilačka akcija za dvije nestale osobe na rekreacijskom plovilu (pedalina) kojim su noćas oko 1.30 sati isplovili sa jedne od makarskih gradskih plaža, o čemu su obaviješteni službenici Lučke kapetanije Split, odnosno, Lučke ispostave Makarska koji su odmah isplovili u potragu za nestalima.

U 02.50 sati službenici LI Makarska dojavili su o pronalasku dvoje nestalih na 0,8 nutičkih milja zapadno od Makarske, prekrcali ih neozlijeđene na spasilačko plovilo, a pedalinu su uzeli u tegalj do makarske luke, kamo su sigurno pristali noćas u 04.15 sati, čime je ova akcija uspješno okončana.

Posljednja spasilačka akcija, također prema nestalima na pedalinama, poduzeta je na pulskom području nadzora sigurnosti plovidbe jutros, 17. srpnja nakon što su u 05.44 sati službenici MRCC Rijeka zaprimili poziv pogibelji od slovenskih državljana koji su pedalinama isplovili iz jednog od mjesnih kampova u Poreču.

Prema prikupljenim izjavama, na pedalini je u 3.40 sati isplovilo četvero Slovenaca koji su nakon nekog vremena završili u moru uslijed prevrtanja pedaline. Budući da dvoje od četvero nije isplivalo na obalu, uputili su poziv pogibelji slijedom čega su u potragu isplovili službenici Lučke ispostave Poreč. Akcija je gotovo odmah po pokretanju i okončana, jutros u 5.50 sati, budući da su iz LI Poreč javili u MRCC Rijeka da su i preostalo dvoje Slovenaca samostalno i neozlijeđeni isplivali na obalu.

Tijekom noći i jutra dojavljeno je o još nekoliko pomorskih nezgoda na više područja nadzora sigurnosti plovidbe, a o kojima će resorno Ministarstvo zaprimiti službene izvještaje tijekom dana, odnosno, po okončanju poduzetih aktivnosti.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari