PRAVDA JE SPORA, ALI...

Spržila ga struja kada se kao dječak penjao po vagonima; Nakon 26 godina dobit će odštetu HŽ-a!

Photo: Marijan Susenj/Pixsell

HŽ će morati isplatiti najmanje 681.000 kunu odštete zbog nesreće iz 1995. u kojoj je jedan Zagrepčanin ostao 95-postotni invalid

Nakon 26 godina, Općinski sud u Zagrebu nedavno je donio tek prvostupanjsku presudu o odšteti.

HŽ će morati isplatiti jednom Zagrepčaninu 681.000 kuna plus kamate od 2007. Ako presuda postane pravomoćna, odšteta bi mogla iznositi više od milijun i pol kuna., prenosi Net.hr.

Strujni udar

Riječ je o odšteti za slučaj koji se dogodio u svibnju 1995.

Tada su se dvojica dječaka penjala po vagonima na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. U jednom ih je trenutku udarila struja napona 25.000 volti. Jedan dječak je prošao s lakšim ozljedama, dok je drugi ostao invalid sa smanjenim radnim i životnim aktivnostima od 95 posto, piše portal Danica.

VIDEO DANA:

Ipak, sud smatra da je za tragediju dječak samo djelomično odgovoran, dok je najveća krivnja na HŽ-u. Sud je naveo odredbu Pravilnika o unutarnjem redu na željeznici kojom je zabranjeno prelaziti pruge, kolosijeke i druga mjesta, ako su ona označena nekim od natpisa upozorenja.

Krivnja HŽ-a

“No, HŽ tijekom postupka nije dokazao da je postavio te natpise, pa je zaključak suda da predmetni natpisi nisu bili postavljeni, te time nije poduzeo sve da bi spriječio kretanja neovlaštenih osoba po željezničkoj pruzi. HŽ je mogao predvidjeti da će i fizičke osobe stupiti na prostor gdje se nalaze vagoni na prugama i kolosijecima, te je, da je opasan prostor ogradio i označio kao opasan po život, mogao izbjeći teške posljedice”, stoji u obrazloženju presude.

Iako se ovaj spor otezao 26 godina, HŽ već godinama plaća Zagrepčaninu doživotnu rentu od 4200 kuna mjesečno. Dosad je već bilo nekoliko presuda u ovom postupku, no viši sud je svaki put vratio stvari na početak.

HŽ će se, kao i dosad, žaliti na ovu presudu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari