ZABIO SE U PLANINU

Srušio se vojni avion u Italiji, poginuo britanski pilot. Preživio je Talijan nagrađen kao ‘Top gun’

Youtube Blitz Tv

Kako navode talijanski mediji, piloti su letjelicu usmjerili prema planini i nenaseljenom području kad su shvatili da imaju problema. Katapultirali su se prije pada

Vojni zrakoplov srušio se u srijedu ujutro nešto prije podne na Mount Legnone u Italiji na. To je najviši vrh  pokrajine Lecco. Avion se srušio na 2600 metara nadmorske visine, u blizini grada Pagnona.

Prema pisanju milano.corriere, mlažnjak se zapalio u letu, a zatim se srušio na tlo.

Mnogi stanovnici na području području Colico vidjeli su kako je “vatrena lopta” proparala nebom i potom pala na vrh Legnonea. Tutnjava se jasno čula na cijelom području, a gusti crni oblak podigao se s vrha planine i bio je vidljiv s udaljenosti od nekoliko kilometara.

U avionu su bila dva pilota, Talijan i Britanac, koji su iz aviona skočili padobranom. Talijan Giampaolo Goattin (53), bivši pilot instruktor talijanskog ratnog zrakoplovstva, preživio je. Čini se kako je njegov padobran za nešto zapeo te su ga takvog našli spasioci.

Do njega je helikopterom došlo pet spasioca, spašen je i hospitaliziran u bolnici Niguarda u Milanu. Ima lakše ozljede na području lica.

Drugi je pilot bio Dave Ashley, rođen 1972. Nažalost, poginuo je. Pao je na dno jaruge te su ga pronašli mrtvog. Bio je stručnjak za letenje, zaposlen u agenciji koja opskrbljuje trenere pilota.

Preživjeli pilot Giampaolo Goattin, između ostalog bio je prvi neamerički pilot koji je dobio titulu “Zapovjednik leta”, a tijekom službe u 56. bazi zrakoplovnih snaga Luke, Arizona, Sjedinjene Američke Države, dobio je i nagradu Top Gun za gađanje «zrak-zemlja».

Kako navode talijanski mediji, u srijedu je s kolegom, shvaćajući da imaju problem s avionom, usmjerio letjelicu prema planini, u nenaseljenom području, a potom se katapultirao iz pilotske kabine neposredno prije pada.

Avion, Leonardo Alenia Aermacchi T-346A, poletio je iz baze Venegono (Varese). Prema prvim informacijama bio je plave boje s crnim nosom, imao je dvadesetak sati leta i bio je u predisporuci. Letio je prije isporuke vojnim snagama i još službeno nije pripadao talijanskom ratnom zrakoplovstvu. talijanski izvori objašnjavaju da je zrakoplov obavljao probni let .

Koliko se za sad zna, letjelica je prije pada radila krugove između planina i jezera na tom području, a onda se oko 11.40 sati gubi s radara.

Na licu mjesta su intervenirala dva helikoptera iz Areua iz Coma i Milana, dva vozila hitne pomoći, vatrogasci i službenici reda, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari