EPSKI 'FAIL'!

ŠTA DA?!? Muškarac s Krka ‘brokerima’ uplatio 770 tisuća kuna! Nije jedini – žena iz Matulja dala im je 6250 eura!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Tzv. brokeri iz inozemstva su ih mjesecima uvjeravali da će na lagani način doći do izvrsne zarade

Prije par dana oštećena 78-godišnjakinja s područja Matulja je policiji prijavila kako je u kolovozu ove godine vidjela oglas na jednoj od društvenih mreža. Oglas je pozivao na sigurno ulaganje novca i dobit putem brokera te ‘jamči’ veliku zaradu.

Žena se upustila u komunikaciju s nepoznatom osobom. Tzv. brokeri iz inozemstva su je mjesecima uvjeravali da će na lagani način doći do izvrsne zarade.

“Vjerujući njima i u takvo sigurno poslovanje, uplatama je uložila 6250 eura, a za uplatu je instalirala i posebnu aplikaciju preko koje je uz novac poslala i svoje osobne podatke i broj bankovne kartice. Kada je početkom prosinca htjela podignuti dobit ili povratiti uloženi novac, brokeri više nisu bili dostupni za komuniciranje.”, izvijestili su iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Na vrlo sličan način je oštećen i 40-godišnjak s području Krka koji je pak bio toliko uvjeren u sigurnu zaradu pa je inozemnim brokerima uložio 770 000 kuna, odnosno gotovo 102 000 eura!

“Lažnim prikazivanjem činjenica nepoznate osobe iz inozemstva dovele su i održavale u zabludi oštećenika nagovorivši ga da putem ugrađenih aplikacija potpisuje i tzv. ugovore o sigurnom ulaganju, a u kojima su ostavljeni svi njegovi osobni podaci i o bankovnoj kartici.

Budući da unatoč obećanjima do kraja studenoga 40-godišnjak nije dobio nikakvu dobit od ulaganja, već samo zahtjeve za daljnja ulaganja, kada je htio povratiti uloženi novac njegovi brokeri mu više nisu odgovarali na poruke niti na pozive te je oštećenik shvatio da je prevaren.”, opisali su ovaj događaj iz PU primorsko-goranske.

“Pozivamo oštećene građane da svaku vrstu sumnje u prijevaru odmah prijave policiji na broj 192 i banci u kojoj se nalazi njihov bankovni račun.

Posebno molimo da pri tome sačuvaju svu relevantnu dokumentaciju (e-mailovi, poruke s društvenih mreža i grupa, podatke o transakcijama, aplikacije koje su trebali instalirati na računala i pametne telefone za provedbu transakcija) koja će policiji pomoći u otkrivanju počinitelja kaznenih djela.”, dodali su iz policije.

Više informacija o prijevarama i savjeti mogu se vidjeti i na MUP Youtube kanalu

Kada na internetu naiđete na tzv. izvrsnu ponudu i brzu veliku zaradu te mislite da ste na tragu pametnog ulaganja, prije uplate novca sjetite se da se može raditi i o investicijskim prijevarama tj. prijevarama u online kupovini.
 
Stoga građane upozoravamo da prije uplate uvijek provjere istinitost objave, lokaciju i kontakte tvrtke koja se oglašava, a osobito da ne ustupaju „prodavatelju“ svoje osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN kartice!

 
Naime, policija u posljednje vrijeme često zaprima prijave građana koji su materijalno oštećeni nekom od internetskih prijevara. “Savjetujemo i ovom prilikom građanima da za sigurno investiranje novca ne vjeruju u lažne oglase i ponude s interneta, osobito iz inozemstva, već neka se osobno jave stručnjacima u hrvatskim ovlaštenim agencijama, odnosno u Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u čiji djelokrug i nadležnost spada nadzor financijskih tržišta, financijskih usluga te pravnih i fizičkih osoba koje te usluge pružaju.”, poručuju iz policije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views