'AGRESIVNOST JE ESKALIRALA'

Što je bio okidač masakra u Daruvaru? Neuropsihijatar otkrio moguće uzroke

Foto: Screenshot RTL

‘Vjerojatno su uzroci višeslojni, čudo sam da se radi o hrvatskom branitelju koji je bio kasnije u vojnoj policiji. Sve su to vrlo stresogene službe koje mogu ostaviti traga u smislu neke preosjetljivosti’

Šokantne slike i detalji obišli su i svijet! O strašnom zločinu u Daruvaru izvještavaju najveći svjetski mediji poput CNN-a, Deutsche Wellea, britanskog Sky Newsa. Ali i agencije – Reuters i AP. Užas koji je počinio umirovljeni vojni policajac glavna je vijest i vodećim medijima iz regije. Naš reporter Rade Županović razgovarao je s poznatim splitskim neuropsihijatrom Ivanom Urlićem.

Zbog šesterostrukog ubojstva Hrvatska je na naslovnicama svjetskih medija, je li Vas šokirao ovaj čin?

“Pa i je i nije, jednostavno toliko je eskalirala ta agresivnost koja se pojavljuje na nevjerojatan način u Americi, ratnim zbivanjima u Ukrajini i Gazi. Imam osjećaj da je atmosfera u svijetu sve više ispunjena jednom agresivnošću koju je sve teže kontrolirati. Rekao bih da se ta nesigurnost i manifestna agresivnost udomaćuje sve više i kod nas i da naglo eskalira.”

Motiv nije službeno poznat no što može biti okidači da čovjek ubije majku i još petero nevinih ljudi?

“Vjerojatno su uzroci višeslojni, čuo sam da se radi o hrvatskom branitelju koji je bio kasnije u vojnoj policiji. Sve su to vrlo stresogene službe koje mogu ostaviti traga u smislu neke preosjetljivosti. Priča se da je bilo i nekih nesuglasica u obitelji prije 15 godina i intervencija zbog nasilja u obitelji, postoji i podatak da je počinitelj bio sklon alkoholu.”

Neposredno prije zločina boravio je u kafiću čak je i rekao da mora nešto obaviti, a onda je uslijedio ovaj zločin

“To je očito da se u njemu nešto skupljalo, nešto što znači mržnja, osvetoljubivost, razračunavanje s onima koje je doživljavao kao krivce za njegovu nesreću i nepravdu.”

Jesu li službe u tom kontekstu mogle prepoznati potencijalnog ubojicu?

“Teško je reći jer ima puno ljudi koji su razočarani sa svojim životom, odnosima s okolinom s obitelji, prema sebi kao da ih se dovoljno ne poštuje i cijeni to onda izaziva osjećaj ogorčenja i nekakve čak i osvetoljubive nakane. Netko onda zaista krene kao neki osvetnik da kazni one koje krivi.”

Sinoć je i zaštitar upucao muškarca u krađi, čini sada je ljudski život sve manje vrijedan, slažete li se vi s tim?

“Slažem se i koliko god se nastoji unaprijediti mentalno zdravlje, da se odgojno utječe na najmlađe da se obuzdaju u svojim agresivnim ispadima da agresivnost, divljaštvo nije nikakva prednost i ne može ništa dobro donijeti. Međutim ljudska narav je puno bliža džungli nego kućnom odgoju što želimo postići pod uvjetom da ga imamo”, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari