Što policajce tjera na mračnu stranu? Umirovljeni kriminalist ima iznenađujuće jednostavan odgovor

Foto: PIXSELL/Vijesti.hr

Samo lani je 68 policajaca kazneno prijavljeno, a 69 ih je udaljeno iz službe

Posljednjih dana medije i javnost je zaintrigirao slučaj pokušaja iznude u kojem su sudjelovali bivši inspektor Leon Lučić i pripadnik ATJ Lučko Andrija Vrhovac.

Uvijek se posebna pažnja pridaje kada se oni koji bi trebali provoditi zakon nađu s druge strane, a Lučić nažalost nije iznimka.

Neka od najstravičnijih i višestrukih ubojstava počinili upravo policajci ili oni koji su to bili. No, tu su i oni koji koji su prokazani, a neki čak i osuđeni zbog suradnji s kriminalcima, iznuda, krađa…

Već dulje vrijeme stupce crnih kronika puni bivši policijski inspektor Mislav Merkaš, kojemu se  godinama sudi za primanje mita od svodnika, a s kojim je RTL-ova Potraga imala ekskluzivni intervju lani u ožujku. Merkaš je bio inspektor Odjela organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke odnosno voditelj grupe odjela za suzbijanje prostitucije.

USKOK je protiv njega podigao optužnicu još 2012. godine koja ga je teretila da je u šest godina, koliko je štitio lanac prostitucije u Zagrebu, zaradio najmanje 162 tisuće eura. Prema optužnici, on je osobama za koje je znao da organiziraju pružanje seksualnih usluga redovito dojavljivao povjerljive podatke o početku i dovršetku policijskih akcija, odnosno racija, usmjerenih na otkrivanje i sprečavanje prostitucije.

Teretilo ga se i da je osim informacija o racijama za novac odavao i podatke o tajnom nadzoru, odnosno prisluškivanju telefona, praćenju i slično. U skupinu je, kako sumnja USKOK, bila uključena i njegova supruga, također zaposlena u MUP-u, koja je svodnicima dostavljala mobitele preko kojih su razgovarali i navodno ih često mijenjali kako im ne bi ušli u trag.

“Nije mi dokazano niti jedno kazneno djelo primanje mita, iako se teretim da sam u 6 godina primio 162 tisuće eura odnosno 162 puta da sam primio po 1000 eura. Tijekom tih mjera tereti me se da sam primio 18 tisuća eura, odnosno 18 puta po tisuću eura”, kazao je za Potragu Merkaš.

Dobro je poznat i slučaj suspendiranog policijskog načelnika Željka Dolačkog koji je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora te povrat 3,3 milijuna kuna zbog optužbi da je u travnju 2016. lažirajući provalu u sef u sjedištu zagrebačke policije, ukrao dva kilograma zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura koji nikada nisu pronađeni.

Što se pak tiče djelatnika ATJ Lučko, njih se najviše spominjalo u kontekstu ‘reketarenja’ odnosno ‘pružanja usluga osiguranja u fušu’ raznim noćnim klubovima i lokalima. Situacija je kulminirala davne 2006. godine u noćnom klubu Bel Ami kada su u masovnoj tučnjavi redari pretukli četiri specijalca. Ubrzo su im u pomoć stigli kolege koji su demolirali lokal. Iako je službena verzija bila kako je do obračuna došlo zbog toga što su redari odbili pustiti specijalce unutra jer se bližio kraj radnog vremena, ubrzo su se počele širiti informacije da je to u stvari bio obračun zbog preuzimanja teritorija odnosno osiguranja lokala, a u čije je područje zašao Radovan Buvač Beba, blizak suradnik Vinka Žuljevića Klice koji je 2015. godine likvidiran u Sesvetama.

Iako su obje strane, i Buvač i MUP, u medijima kategorično odbijali da se radi o prevlasti za teritorij, javnosti je manje poznat detalj da se taj ‘rat’ još neko vrijeme vodio po noćnim klubovima, ali na suptilniji način i dobro skriven od medija.

‘I oni su samo ljudi!’

Zašto neki policajci pređu granicu i nađu se s druge strane zakona iako ih je većina ušla u tu struku upravo da bi provodila i štitila taj zakon, pitali smo stručnjaka.

Umirovljeni inspektor i bivši šef ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke, Branko Lazarević, kaže kako tu nema puno filozofije.

“Odgovor je vrlo jednostavan – i policajci su ‘samo’ ljudi. I oni, kao i svi drugi, nose u sebi i dobro i loše. Kada će što od toga isplivati na površinu, teško je reći”, govori za Vijesti.hr, Lazarević.

Ipak, tvrdi i da je problem u nekim manjkavostima u sustavu.

“Tijekom prijema u službu se provode površne provjere o kandidatu. Kada ga se primi u službu treba pratiti njegov rad te na vrijeme i adekvatno reagirati na sve loše što učini, a ne čekati da čovjek zaglibi do kraja. Treba pratiti njegove sklonosti alkoholu, drogi, kocki… a sve se to može i na kraju, ‘skenirati’ njegov materijalni status. Ima policajaca koji imaju plaću 4.000 kuna, a voze preskupe aute i imaju ogromne kuće, njihove žene nose skupocjene bunde… Tu se alarm odmah treba upaliti i zapitati se odakle mu to sve”, pojašnjava umirovljeni inspektor.

Lani je 68 policajaca kazneno prijavljeno, a 69 udaljeno iz službe

S obzirom da su u posljednjem aktualnom pokušaju iznude sudjelovali policijski službenici, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u srijedu na konferenciji za novinare da se policijski sustav obračunava s bilo kojim oblikom protupravnog ponašanja unutar samoga sebe.

Istaknuo je kako su prošle godine interne policijske službe provele postupak protiv 418 policijskih službenika zbog teže povrede službene dužnosti, od kojih je njih 68 kazneno prijavljeno, a 69 udaljeno iz službe.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari