U DEMERJU

STRAVA! Vozač BMW-a podletio pod vlak, vukao ga 70 metara! “Vozio je ‘slalom’ kroz spuštene rampe”

Idi na originalni članak
Foto: HŽ

Vozač BMW-a je ozlijeđen i prevezen u KBC Sestre Milosrdnice, piše Net.hr.

Oglas

Teška prometna nesreća dogodila se noćas oko 1,50 sati kada je 32-godišnjak upravljao automobilom marke BMW zagrebačkih registarskih oznaka južnom stranom kolnika ulicom Svetog Benedikta. Dolaskom do željezničko-cestovnog prijelaza Demerje nije se zaustavio pred prijelazom za vrijeme dok je uređaj za zatvaranje prometa bio spušten i kada su svjetlosni i zvučni signali najavljivali dolazak vlaka.

U prednji dio njegovog vozila udario je vlak kojim je upravljao 54-godišnji strojovođa, kazali su nam iz zagrebačke policije.

Vozač BMW-a je ozlijeđen i prevezen u KBC Sestre Milosrdnice.

Kako doznajemo od zagrebačkih vatrogasaca došlo je do sudara vlaka i vozila, te su vatrogasci dobili poziv da je potrebno izvaditi jednu osobu iz vozila. Vlak je vukao automobil oko sedamdeset metara. Osoba je teže ozlijeđena i predana hitnoj pomoći, kazali su za Danas.hr.

O teškoj nesreći oglasili su se i iz HŽ Infrastrukture.

“Danas, 20. rujna 2024., u 1.50 sati na međunarodnoj pruzi Zagreb Glavni kolodvor – Rijeka osobni automobil podletio je pod vlak na željezničko-cestovnome prijelazu u Demerju osiguranome polubranicima te svjetlosnim i zvučnim signalima. Putnički vlak koji je vozio na relaciji Split – Bratislava udario je u vozilo koje se na pruzi našlo jer se vozač nije zaustavio ispred spuštenih polubranika, već je između njih vozio ‘slalom’ kako bi ih zaobišao. Ozlijeđen je vozač automobila koji je odvezen kolima hitne pomoći.

Po završetku policijskog očevida pružna dionica Hrvatski Leskovac – Horvati otvorena je za promet u 5.13 sati.

Ovaj primjer još je jedna pouka i opomena svim sudionicima u cestovnome prometu da dodatno pripaze kada se približavaju prijelazima preko pruge. Ako su polubranici spušteni, spušteni su s razlogom – jer nailazi vlak. Ako su upaljeni svjetlosni i zvučni signali – nailazi vlak. Ako se ispred prijelaza nalaze znakovi „STOP“ i „Andrijin križ“, obvezni su zaustaviti se i provjeriti nailazi li vlak.

Ovaj primjer pokazuje da ni prijelazi s najvišom razinom osiguranja nisu jamstvo da se nesreća neće dogoditi. U 2023. dogodilo se 445 lomova polubranika, odnosno toliko su puta vozači pokušali prijeći preko pruge dok su polubranici bili spušteni. Zato možemo reći da je izbjegnuto isto toliko potencijalnih nesreća. I svjetski podaci pokazuju da je uzrok 98 posto nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima nesmotrenost sudionika u cestovnom prometu i njihovo nepoštivanje prometnih pravila i signalizacije. Zato je ključna edukacija građana koju već godinama provodimo kroz akciju „Vlak je uvijek brži“.

Molimo i medijske djelatnike, koji također imaju veliku ulogu u edukaciji javnosti, da prilikom izvještavanja koriste ispravan izraz da je vozilo podletjelo pod vlak, a ne da je vlak naletio na vozilo. Još jednom apeliramo na sudionike u cestovnome prometu – pripazite, zaustavite se, pogledajte ulijevo i udesno, ne zaobilazite polubranike jer vlak je uvijek brži!”. stoji u priopćenju, piše Net.hr.

Exit mobile version