Sumnje na trovanje hranom? Iznenada se razbolio veći broj sezonaca na dalmatinskom otoku

Idi na originalni članak

Sigurni izvor zaraze znat će se nakon provedenih analiza

Oglas

U utorak se otokom Hvarom pronijela vijest da se iznenada razbolio veći broj zaposlenika “Sunčanog Hvara” d.d., najveće hotelske tvrtke na otoku, a koji su smješteni u hotelima “Bodul” i “Galeb” u Križnoj luci.

Mnogi su posumnjali u trovanje hranom, a jedna pacijentica je završila na bolničkom liječenju.

“U utorak ujutro smo doista dobili informaciju od djelatnika Hitne medicinske pomoći u Hvaru o grupiranju pacijenata sa simptomima povraćanja, proljeva i grčevima u trbuhu. Oni su se, s obzirom na produženi vikend, na Hitnoj medicinskoj pomoći počeli javljati u nedjelju, 4. kolovoza 2019. godine. Toj službi se javilo ukupno dvanaest osoba te još njih šest u utorak, u jutarnjoj smjeni liječniku primarne zdravstvene zaštite. Možemo potvrditi i to da su svi pacijenti sezonski radnici “Sunčanog Hvara” te da su smješteni u hotelima “Bodul” i “Galeb””, rekla je za Slobodnu Dalmaciju dr. Linda Mihojević, spec. epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Trenutni kapacitet u navedenim hotelima je oko 500 ljudi, a sretna je okolnost da u njima nisu smješteni turisti. Uglavnom, epidemiolozi u suradnji sa sanitarnom inspekcijom vrše nadzor nad oboljelima, ostalim djelatnicima i objektima. Međutim, dr. Mihojević dodaje da je pojava još uvijek u obradi i zato ne mogu govoriti o sigurnom izvoru zaraze, više informacija će imati nakon obavljenih analiza.

“Naša kompanija zapošljava više od 500 sezonskih radnika, od kojih je većina smještena i koristi usluge prehrane u hotelu “Bodul”. Od navedenog broja samo kod manjeg broja radnika pojavili su se zdravstveni problemi. Također, sve osobe koje su imale navedene tegobe nisu konzumirale hranu isključivo u spomenutom hotelu”, rekla je Marzia Marti iz “Sunčanog Hvara” za Slobodnu Dalmaciju.

Vijesti.hr

Exit mobile version