Sumnje na trovanje hranom? Iznenada se razbolio veći broj sezonaca na dalmatinskom otoku

Sigurni izvor zaraze znat će se nakon provedenih analiza

U utorak se otokom Hvarom pronijela vijest da se iznenada razbolio veći broj zaposlenika “Sunčanog Hvara” d.d., najveće hotelske tvrtke na otoku, a koji su smješteni u hotelima “Bodul” i “Galeb” u Križnoj luci.

Mnogi su posumnjali u trovanje hranom, a jedna pacijentica je završila na bolničkom liječenju.

“U utorak ujutro smo doista dobili informaciju od djelatnika Hitne medicinske pomoći u Hvaru o grupiranju pacijenata sa simptomima povraćanja, proljeva i grčevima u trbuhu. Oni su se, s obzirom na produženi vikend, na Hitnoj medicinskoj pomoći počeli javljati u nedjelju, 4. kolovoza 2019. godine. Toj službi se javilo ukupno dvanaest osoba te još njih šest u utorak, u jutarnjoj smjeni liječniku primarne zdravstvene zaštite. Možemo potvrditi i to da su svi pacijenti sezonski radnici “Sunčanog Hvara” te da su smješteni u hotelima “Bodul” i “Galeb””, rekla je za Slobodnu Dalmaciju dr. Linda Mihojević, spec. epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Trenutni kapacitet u navedenim hotelima je oko 500 ljudi, a sretna je okolnost da u njima nisu smješteni turisti. Uglavnom, epidemiolozi u suradnji sa sanitarnom inspekcijom vrše nadzor nad oboljelima, ostalim djelatnicima i objektima. Međutim, dr. Mihojević dodaje da je pojava još uvijek u obradi i zato ne mogu govoriti o sigurnom izvoru zaraze, više informacija će imati nakon obavljenih analiza.

“Naša kompanija zapošljava više od 500 sezonskih radnika, od kojih je većina smještena i koristi usluge prehrane u hotelu “Bodul”. Od navedenog broja samo kod manjeg broja radnika pojavili su se zdravstveni problemi. Također, sve osobe koje su imale navedene tegobe nisu konzumirale hranu isključivo u spomenutom hotelu”, rekla je Marzia Marti iz “Sunčanog Hvara” za Slobodnu Dalmaciju.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari