Talijanski turist poginuo u sudaru glisera, ronilac smrtno stradao kod Plavnika

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer je zaprimila dojave o dvama smrtnim slučajevima u dvjema odvojenim nesrećama, slijedom čega su pokrenute koordinirane aktivnosti na plovnim područjima gdje su se dogodila stradavanja.

Lučka ispostava Mali Lošinj dojavila je jučer, 22. kolovoza u 11.15 u Središnjicu o teškoj pomorskoj nesreći sa jednim smrtno stradalim i jednom ozlijeđenim stranim državljaninom nedaleko Maloga Lošinja, kamo su djelatnici malološinjske Ispostave isplovili odmah po dojavi, kao i službenici Pomorske policije Rijeka.

Zajedničkim očevidom i istražnim radnjama utvrđeno je da se nesreća dogodila jučer oko 11.00 sati na poziciji 500 do 600 metara zapadno od rta Madona dok je skupina od pet gumenjaka glisirala na navedenoj poziciji, kada je u jednome trenutku došlo do sudara dva gumenjaka uslijed čega je jedan član posade U.U. (rođen 1947. godine), talijanski državljanin od zadobivenih ozljeda trenutno preminuo, dok je druga članica posade E.M. supruga poginulog, također talijanska državljanka zadobila tjelesne ozljede te je odmah po pristajanju na obalu medicinski zbrinuta od djelatnika Hitne medicinske pomoći.

U okviru zajedničke istrage djelatnici Lučke ispostave Mali Lošinj i službenici Pomorske policije Rijeka prema iskazima svjedoka utvrdili su da su u sudaru sudjelovala dva gumenjaka, odnosno, pomorska nesreća dogodila se tijekom plovidbe na navedenoj poziciji kada je na gumenjak bez naziva, talijanske zastave, od 110 kW snage vanbrodskoga pogonskoga stroja kojim je upravljao I.A. (rođen 1952. godine), talijanski državljanin, ujedno i vlasnik plovila nasjeo drugi gumenjak naziva „Aramis GIO“, talijanske zastave, istovjetne pogonske snage, a kojim je upravljao A.S., također talijanski državljanin.

Očevid na poziciji nesreće okončan je u 12.55 sati, a Lučka ispostava Mali Lošinj i Pomorska policija Rijeka nastavljaju sa provođenjem očevidnih i istražnih radnji u okviru utvrđivanja uzroka i odgovornosti u ovoj pomorskoj nesreći. Tijekom cijeloga dana nisu zabilježeni nepovoljni vremenski uvjeti koji su mogli utjecati na plovidbu na navedenome području, dok na poziciji sudara nema onečišćenja mora.

MRCC Rijeka slijedeću dojavu o nesreći na moru zaprimila je u 12.42 sati od djelatnika Županijskog dojavnog cetra 112 Rijeka o pokrenutoj akciji hitnoga medicinskoga transporta ozlijeđenoga ronioca, koji je stradao tijekom organiziranoga ronjenja u akvatoriju otoka Plavnika. S obzirom na ozbiljnost stanja u kojemu se ronilac nalazio koordiniran je hitan transport ribarskim brodom u Valbisku, otok Krk, kamo su pristali u 13.40 sati kada su stradaloga ronioca u daljnje postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Rijeka, no nažalost, nedugo potom ronilac je preminuo.

Očevidom koji je provela Pomorska policija ustanovljeno je da je ronilac F.W. (rođen1953. godine), njemački državljanin sudjelovao u organiziranom ronjenju uz obale otoka Plavnika kada mu je u jednome trenutku pozlilo iz za sada neutvrđenoga razloga. Ronjenje je organizirao ronilački klub iz Punta. Istražne radnje o ovoj ronilačkoj nesreći i dalje su u tijeku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari