TRAGIČNA NESREĆA

Tata poginule u busu kod Broda: ”Imala je petero djece, radila je u Njemačkoj”

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Ispred Opće bolnice u Slavonskom Brodu je tridesetak ljudi, sve članovi obitelji i najbliža rodbina poginulih u autobusu u nesreći koja se dogodila jučer ujutro.

Ljudi su uglavnom došli iz Njemačke i Kosova. Iz Peći s Kosova stigao je i Arif Kikaj, otac 37-godišnje kćeri Alinde Iprijaj koja je stradala, piše Index.

“Radila je u Njemačkoj kao medicinska sestra, dolazila je kod nas na godišnji”

Putovala je iz Njemačke za Kosovo, a s njom su išla i njena djeca. Četvero od ukupno pet koliko ih ima. Svi su prošli bez ozljeda, a djeca su u dobi od 14, 12, devet i sedam godina.

“Radio sam 10 godina u Rijeci, a još prije 30 godina sam otišao u Njemačku. Ja sam se vratio na Kosovo, a djeca, Alinda i još dva sina, su mi ostala u Stuttgartu. Ona je tamo radila kao medicinska sestra. Išla je kod nas na godišnji odmor. Razmišljali su da idu avionom do Prištine, ali su se ipak odlučili na autobus da im bude jeftinije. Tragedija je to velika za nas”, izjavio je Arif za Jutarnji.

VIDEO DANA:

“Djeca pitaju: Tata, gdje je mama?”

Dodao je da će kćer sahraniti na Kosovu te da sada čeka kada će mu bolničko osoblje dopustiti da preuzme svoje unuke.

“Zet je bio kod njih. Pitali su ga: Tata, gdje je mama?”, prepričava Arif i plače. Plan je odvesti ih na Kosovo, a nakon sprovoda se vratiti u Njemačku.

Iz Münchena je stigao Agron Halilaj. U autobusu su mu bili kćer, 22-godišnja Flamenda i nećakinja, kćer njegove sestre Ernisa Ragonaj. Prošle su samo s lakšim ozljedama.

“Planirali smo svi doći na godišnji odmor na Kosovo u srijedu, a njih dvije su odlučile krenuti ranije, pa su zato išle na taj autobus. Moja kćerka se žalila na bolove u leđima, sve su snimili i zaključili da je u redu, ništa nije slomljeno, nećakinje je ozlijedila oči, ali sve će biti u redu”, govori Agron za Jutarnji.

Dio putnika iz kosovskog autobusa danas napušta Hrvatsku

Iz slavonskobrodske bolnice tijekom dana bit će otpušteno i dvadesetak osoba čije zdravstveno stanje to zadovoljava, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za medije.

Podsjetimo, u tragičnoj prometnoj nesreći poginulo je deset putnika autobusa s Kosova, a 15 osoba je ozlijeđeno. U Slavonskom Brodu stradalima u nesreći na pomoći su i ministar zdravstva Kosova Arben Vitia i djelatnici kosovskog veleposlanstva iz Zagreba.

Dva pacijenta su i dalje kritično

Kod ozlijeđenih smještenih u bolnici tijekom noći nije bilo promjena u zdravstvenom stanju. Dva pacijenta i dalje su u kritičnom stanju i nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja slavonskobrodske bolnice, potvrdio je na konferenciji za novinare ravnatelj bolnice Josip Samardžić, ističući da je zbog težine njihovih ozljeda dobro da nema nekih promjena na gore.

Ministar unutarnjih poslova Svecla još jednom je zahvalio svima u Hrvatskoj na pomoći koja je pružena državljanima Kosova. Svecla je istaknuo da je pružena sva potrebna pomoć te najavio kako će dio putnika iz autobusa danas krenuti svojim kućama na Kosovu, a dio će se vratiti u Njemačku.

Kada se očekuje povrat tijela poginulih?

Na novinarski upit kada se očekuje povrat tijela poginulih u nesreći ministar je podsjetio da to ovisi o službenim procedurama koje moraju biti obavljene u Hrvatskoj. To je potvrdio i župan Marušić, prema čijim je riječima do sada obavljena obdukcija i identifikacija pet tijela poginulih osoba.

Hina doznaje kako se za prijevoz preživjelih iz nesreće razmatra više mogućnosti prijevoza, a jedan od njih je i izvanredni čarter let iz Hrvatske na Kosovo. Brodsko-posavski župan Marušić tijekom dana posjetit će još jednom putnike koji su prošli bez ozljeda u ovoj nesreći, a koje je privremeno zbrinula županija. Župan će tom prilikom uručiti i prigodne poklone kako bi unesrećenima olakšao boravak u Slavonskom Brodu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari