“TKO JE OVDJE KRIV?” “Pola Rijeke” danas priča o ovoj nesreći!

Foto: Facebook/J.L./Problemi u proemtu Rijeka i okolica

Danas ujutro na rotoru Škurinje dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovali osobno vozilo i autobus javnog gradskog prijevoznika

U nesreći nije bilo teže ozlijeđenih osoba, no danas “pola Rijeke” priča upravo o ovoj situaciji!

Premda fotografija nesreće, objavljena u Facebook grupi Problemi u prometu Rijeka i okolica, sugerira kako se vozač autobusa iz unutarnje trake rotora (pre)naglo želio ubaciti u vanjsku traku kako bi izašao s rotora u prometnicu koja vodi prema centru grada te je samim time kriv za nesreću, neki članovi grupe ustvrdili su kako je krivica ipak na vozaču osobnog automobila koji nije propustio autobus koji, po njima, u ovoj situaciji ima prednost kao neka vrsta “posebno zaštićeng vozila”.

U auto-školama nove vozače uče ovako: “Vozač je prilikom vožnje u naselju dužan omogućiti (ako je to moguće bez ugrožavanja ili ometanja prometa) autobusu javnog gradskog prijevoza putnika, tramvaju ili autobusu koji organizirano prevozi djecu uključivanje u promet kad ta vozila izlaze sa stajališta ili ugibališta koja se nalaze izvan kolnika, odnosno s proširenja prometne trake koja služi kao stajalište.”.

Koliko nam je poznato, ne postoji poseban propis koji bi autobusima generalno dozvoljavao prednost prolaska u situacijama sličnima ovoj, stoga će pravi sud o ovom slučaju dati tek prometna policija po objavi izvješća o obavljenom očevidu nesreće.

Neki vozači tvrde kako postoji i ono nepisano, “džentlemensko” pravilo da se autobusi javnog prijevoza propuštaju u “rubnim” situacijama u prometu. No veliko je pitanje koliko se danas, u današnjem užurbanom društvu, netko može oslanjati na neko takvo ili slično nepisano pravilo….?!

Ključ svega vjerojatno je onaj trenutak u kojemu se autobus uključivao u vanjsku traku, a to će se razabrati tek iz policijskog izvješća…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari