BUDITE OPREZNI

Tvrtka iz Matulja dugovala novac stranim partnerima pa dug uplatila na račun – prevaranata!

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Pozivamo pravne i fizičke osobe da provjeravaju sadržaj elektroničke pošte kako ne bi postali žrtvom kaznenog djela računalna prijevara, priopćila je policija.

Jučer je zaprimljena prijava o počinjenju kaznenog djela računalne prijevare kojim je oštećena tvrtka sa sjedištem na području Matulja. Prema dosada utvrđenom, djelatnici te tvrtke su prije par mjeseci zaprimili elektroničku poruku od poslovnih stranih suradnika kojima su dugovali plaćanje određenih računa.

Navodni suradnici u elektroničkoj komunikaciji od njih su zatražili plaćanje tih dugovanja, ali na novi bankovni račun. Kada su naknadnom provjerom kontaktirali svoje suradnike o provedenoj transakciji, shvatili su da su prevareni jer su povjerovali u sadržaj poruke sa slične, ali ne točne elektroničke adrese te su uplatili novac na bankovni račun nepoznatim primateljima. Materijalna šteta cijeni se na više od 13 000 kuna.

S ciljem sprječavanja ove vrste kriminaliteta, ​pozivamo sve pravne i fizičke osobe na maksimalni oprez u poslovanju putem interneta kako ne bi postali žrtvom kaznenog djela računalna prijevara. Posebno treba biti oprezan i dodatno provjeriti svaki zahtjev kada se u poslovanju traže uplate na nove navodne bankovne račune u stranim državama.

U nastavku dostavljamo informacije o najčešće korištenim financijskim online prijevarama i kako ih izbjeći:

Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun,

CEO prijevara/direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa,

Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu,

Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija,

Krađe identiteta

Vishing – Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

Phising – Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih,  financijskih ili sigurnosnih podataka.

Smishing – Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views