341 PREKRŠAJ

U dva dana u Rijeci i okolici policija uhvatila 44 vozača s mobitelom u ruci

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U dva dana akcije ukupno je zabilježeno počinjenje 341 prekršaja, od kojih su 67 nekorištenje sigurnosnog pojasa i 44 nepropisno korištenje mobitela u vožnji

Tijekom 26. i 27. svibnja na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske policija je pojačano nadzirala u prometu korištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela.

Provedbom pojačanih mjera sveukupno je kontrolirano 808 vozača, od  kojih je 610 vozača osobnih, 90 vozača teretnih vozila, 63 vozača mopeda i 41 motociklist. U spomenutom razdoblju ukupno je zabilježeno počinjenje 341 prekršaja, od kojih su 67 nekorištenje sigurnosnog pojasa, a  44 nepropisno korištenje mobitela u vožnji.

Osim sigurnosnog pojasa i mobitela, policijski službenici su također nadzirali i ostale prekršaje u prometu i evidentirali tako prekršaje prekoračenja brzine i to 66 u naselju te 70 izvan naselja od kojih su četiri brzine za  50 km/h veće od propisanih brzina kretanja. Uz to je među ostalim prekršajima, zabilježeno i osam prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, zatim četiri prekršaja vožnje prije stjecanja prava na upravljanje  vozilom, ali i tri prekršaja vožnje u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom.

Pojačane mjere provedene su u cilju prevencije stradavanja sudionika u prometu budući da sigurnosni pojas predstavlja jedan od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima – tzv. „pasivna sigurnost“.  Cilj nadzora je vozačima osvijestiti potrebu obaveznog korištenja sigurnosnog pojasa i  uputiti ih da upozore i ostale putnike u vozilu na nužnost njegova korištenja kako bi se na taj način povećala sigurnost i spriječilo teže ozljeđivanje u slučaju prometne nesreće.

Također, pravilno korištenje dječjih sjedalica nužno je za povećanje sigurnosti djece u vozilima, a analize pokazuju da djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe.

Nadalje, unatoč zakonskim odredbama i svijesti vozača da se korištenjem  mobitela u vožnji  smanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te time znatno povećava rizik nastanka prometne nesreće, mnogi vozači i dalje razgovaraju mobitelom, čitaju, pišu i šalju SMS poruke te na taj način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.  Stoga policija i u ovim slučajevima nastoji dodatno senzibilizirati vozače kako je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i ugrožava sigurnost prometa na cestama.

Pozivamo vozače i druge sudionike u prometu da se dosljedno pridržavaju svih prometnih pravila i propisa te svojim odgovornim ponašanjem preventivno utječu na ukupnu sigurnost prometa na cestama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari