BIZARNO!

U noći ukrali jahtu Irinu VU ruskih oligarha iz marine na Murteru. Istovremena uplovila skoro ista…

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

U istragu se uključili DORH, SOA-a i međunarodne agencije, a izdat će se i međunarodna tjeralica za jahtom koja je pod blokadom zbog sankcija EU prema Rusiji. Prema zadnjim informacijama, jahta je usidrena u Turskoj

Jahta Irina VU u vlasništvu tvrtke ruskih oligarha bliskih Vladimiru Putinu Alishera Usmanova i njegove supruge Irine, koja je završila pod sankcijama Europske unije, SAD-a i Velike Britanije zbog ruske agresije na Ukrajinu, ukradena je pod okriljem noći sa suhog veza iz marine Betina na otoku Murteru još prije tri mjeseca, a u luku je uplovila gotovo identična druga jahta.

Kako donosi Jutarnji list, Irina VU trenutno se nalazi u turskoj marini Didim na Egejskom moru, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tek je ovaj tjedan doznalo za bizarnu krađu i očiti sigurnosni propust.

U istragu su uključeni DORH, SOA-a i međunarodne agencije. Izdat će se i međunarodna potjernica.

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prema podacima koji se mogu iščitati na internetskoj stranici “marinetraffic.com”, jahta Irina VU, registrirana 2012. u Splitu, isplovila je iz luke u Betini 6. listopada 2022. nešto poslije 10 sati, a tri dana nakon isplovljavanja, 9. listopada prošle godine oko podneva uplovila je u tursku luku Didim, gdje se usidrila i to joj je zadnja poznata lokacija.

Jahta je bila pod blokadom, a prema informacija iz visokih izvora, to se dogodilo zbog toga što hrvatska policija uopće nije imala službene podatke niti bilo kakvu obavijest da jahta ima zabranu prelaska, tako da granična policija nije imala razloga postupati i zaustaviti Irinu VU.

U tijeku je istraga o svemu.

Državni tajnik u Ministarstvu mora Alen Gospočić kaže kako su ovaj tjedan obaviješteni da je jedna od pet jahti ruskih oligarha koje su “zamrznute” u hrvatskim lukama otuđena iz luke Betina koja je otvorenog tipa i ne mogu imati zaštitare u lukama, prenosi Danas.hr.

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari