U OSAM MJESECI 16 SMRTNO STRADALIH: Riječka policija upozorava na pogoršano stanje sigurnosti cestovnog prometa!

Foto: Ilustracija

Od 16 smrtno stradalih sudionika 7 su vozači osobnog automobila, 4 pješaka, 3 vozača motocikala te 2 putnika u osobnom vozilu

Tijekom osam mjeseci 2017. godine zabilježeno je 2.152 prometnih nesreća što je više za 135 nesreća ili 6,7% u odnosu na osam mjeseci 2016. godine kada je zabilježeno 2.017 prometnih nesreća.

Od ukupnog broja prometnih nesreća 492 ili 22,9% (522 ili 25,9%) je s nastradalim osobama, s poginulim osobama 16 (12) prometnih nesreća, s ozlijeđenim osobama 476 (510) i samo s materijalnom štetom 1.660 ili 77,1% (1.495 ili 74,1%) prometnih nesreća.

U tim nesrećama smrtno je stradalo 16 (12) osoba. Ozlijeđene su 603 (661) osobe i to 129 (169) osoba s teškim i 474 (492) s lakim ozljedama.

Pod utjecajem alkohola sudjelovalo je 270 ili 7,2% (263 ili 7,3%) sudionika.

Iz navedenog proizlazi da je došlo do pogoršanja stanja sigurnosti cestovnog prometa na području PU primorsko goranske, i to u pogledu najtežeg stradavanja. Odnosno, tijekom ove godine evidentirano je povećanje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u odnosu na isto razdoblje prošle 2016. godine.

Od 16 smrtno stradalih sudionika 7 su vozači osobnog automobila, 4 pješaka, 3 vozača motocikala te 2 putnika u osobnom vozilu.

Najveći broj ovih nesreća dogodio se zbog ljudske pogreške, a dominantni uzroci nesreća su vožnja nepropisnom ili neprilagođenom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola, nepoštivanje prednosti prolaza vozila na raskrižju te naleti na pješake.

Stoga, u cilju zaustavljanja nepovoljnog trenda, Policijska uprava primorsko – goranska će do kraja godine provoditi ciljane preventivno-represivne aktivnosti usmjerene na suzbijanje prekršaja koji u značajnijoj mjeri utječu na sigurnost cestovnog prometa, odnosno pojačano nadzirati i sankcionirati tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ a to su: alkoholiziranosti vozača, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa i distrakcije (u prometnom smislu nepropisne upotrebe mobitela).

Svjesni činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije, ovom prilikom upozoravamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače da se pridržavaju prometnih propisa odnosno:

– brzinu kretanja vozila potrebno je prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),
– poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
– ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
– prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
– koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,
– koriste zaštitnu kacigu,
– pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
– bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja.

Također, imajući u vidu predstojeće vremenske uvjete (kiša, magla, snijeg, led) policija će provoditi pojačane mjere prema najranjivijim sudionicima u prometu, posebice prema pješacima.

S obzirom da se najteže prometne nesreće u kojima stradavaju pješaci, u pravilu događaju u ranim jutarnjim te poslijepodnevnim satima kad je smanjena vidljivost, apeliramo na sve sudionike u prometu da povećaju oprez, poglavito u zonama pješačkih prijelaza, većih trgovačkih centara, škola i drugih mjesta gdje se može očekivati veći broj pješaka.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari