U Rijeci i okolici svaki treći vozač ili putnik u vozilu ne veže sigurnosni pojas!

Foto: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Riječka policija objavila je rezultate akcije „Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa“

Proteklog tjedna, od 12. do 18. ožujka na području Policijske uprave primorsko-goranske provedena je akcija nadzora korištenja sigurnosnog pojasa kod vozača i putnika u vozilima.

Tijekom trajanja akcije sveukupno je kontrolirano 1.229 vozila te utvrđeno 379 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, od kojih 352 na prednjim i 27 na stražnjim sjedalima u vozilima.

Prekršaji su utvrđeni kod 376 odraslih osoba te u preostala tri slučaja kod djece, koja nisu propisno prevožena.

Akcija provedena je sklopu aktivnosti organizacije TISPOL, koje se istovremeno provode u svim zemljama Europske unije.

Iz PU primorsko-goranske podsjećaju kako su sigurnosni pojas i oprema za prijevoz djece u vozilima važan element sigurnosti vozača i putnika.

Iako sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja, prema podacima o učestalosti korištenja sigurnosnog pojasa proizlazi da je korištenje sigurnosnog pojasa vozača i suvozača oko 61%, a putnika na stražnjim sjedalima oko 14%.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje trebaju koristiti sigurnosne pojaseve.

Nadalje, za povećanje sigurnosti djece u vozilima nužno je pravilno korištenje dječjih sjedalica. Djeca najčešće stradavaju kao putnici u vozilima kojima upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe, a težini stradavanja pridonosi nepoštivanje zakonskih odredbi, odnosno, prijevoz djece na prednjim sjedalima, na stražnjim sjedalima bez da su propisno vezana, nisu smještena u dječju sjedalicu ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

Kako bi se smanjili rizici stradavanja u prometu nastali kao posljedica nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prijevoza djece u vozilima, policija će i u narednom periodu poduzimati zakonom propisane mjere i radnje prema vozačima i drugim sudionicima u prometu na cestama zatečenim u počinjenju ovih i drugih prometnih prekršaja te ih upućivati na potrebu dosljednog pridržavanja prometnih pravila i propisa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari