TRI MJESECA KASNIJE

U tijeku ispitivanja zbog nestanka ruske jahte Irina Vu, MUP pretražuje i domove

Idi na originalni članak
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Državne institucije prebacivale su lopticu krivnje, a u istragu su uključeni DORH, SOA i međunarodne agencije. Najavljivana je i međunarodna tjeralica

Oglas

Kako doznajemo, u Splitu je zbog isplovljavanja ruske jahte Irina Vu iz luke u Betini, ispitano nekoliko osoba.

U tijeku je naime kriminalističko istraživanje te je u sjedište krim policije u Splitu dovedeno više osoba, sve s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Pretpostavlja se da se radi o posadi.

Inače, istragu vodi ravnateljstvo policije, a uključene su Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska županija.

Iz MUP-a su izvijestili i kako je u tijeku provođenje dokaznih radnji pretrage doma i dr. prostorija na više lokacija.

Kako smo ranije izvijestili, jahta je iz luke isplovila prije tri mjeseca, a usidrena je u jednoj turskoj luci, ako je suditi po posljednjim dostupnim podacima. Iz hrvatske se luke izašla s peteročlanom posadom, a njome je upravljao jedan kapetan Splićanin. Posada je, podsjetimo, bila angažirana samo za taj transfer, a iz hrvatskih voda izašla je na graničnoj postaji Gruž i to potpuno legalno.

Podsjetimo, državne institucije prebacivale su lopticu krivnje, a u istragu su uključeni DORH, SOA i međunarodne agencije. Najavljivana je i međunarodna tjeralica.

Inače, jahta je vlasništvo ruskog oligarha koji su, kako znamo, zbog invazije na Ukrajinu pod europskim sankcijama. Njihova imovina trebala bi biti zamrznuta, no u slučaju Hrvatske, jedna takva sasvim je legalno, bez da je slučaj itko otkrio kroz tri mjeseca, napustila teritorijalne vode.

Govorilo se da je bila usidrena u luci otvorenog tipa te da iste nemaju zaštitare, no slučaj je to koji je još jednom pokazao kako su zakazale hrvatske institucije, prenosi Danas.hr.

Exit mobile version