UBIO DVIJE OSOBE Što kaže zakon: prijeti li pijanom 26-godišnjaku trajno oduzimanje vozačke dozvole?

Preminula je i druga žrtva nesreće koja se dogodila u ponedjeljak navečer u Zagrebu, a koju je izazvao vozač s 1,9 promila alkohola u krvi

Neprilagođena brzina, vožnja s 1,9 promila, dvoje poginulih i pokušaj bijega s mjesta nesreće. Sve to stavlja se na teret 26-godišnjaku. Prijeti li mu trajno oduzimanje vozačke dozvole?

“Pod određenim okolnostim, moguće je odrediti i trajno. Ako je riječ o počinitelju za kojeg se s obzirom na njegova ranija kršenja prometnih propisa može očekivati da ova sigurnosna mjera u najdužem trajanju ne bi polučila uspjeh”, pojašnjava Robert Čop iz Službe za sigurnost cestovnog prometa.

U prekršajnom zakonodavstvu propisano je da se vozačka može oduzeti od jednog mjeseca do dvije godine, a u kaznenom postupku, na jednu do pet godina, nakon koje se može žaliti.

“Okrivljenik podnese zahtjev sudu za preispitivanje te sigurnosne mjere pa sud ocijeni da više ne postoje razlozi za trajnu zabranu. Onda u tom slučaju on ponovno može polagati vozački ispit”, objašnjava Čop.

Odvjetnik Miljević napominje da uvijek postoji mogućnost izmjene svake pravosudne sudske odluke.

“Teško mi je i zamisliti koje bi to bile nove okolnosti, osim formalnog pokrića da se takva pravomoćna sudska odluka izmijeni”, kaže Veljko Miljević.

Prometni stručnjak Rajko Horvat kaže da je veliki problem što se pred
sucem nikad na početku ne pojave svi vozačevi prekršaji, nego samo zadnji.

“Na temelju toga sudac donosi odluku. Kada bi se svi prekršaji koji su bili počinjeni od takve osobe stavili u prijavu, odnosno naveli kao djela koja je ta osoba počinila, onda bi i suci vjerojatno drukčije pristupili tom problemu”, kaže Horvat.

Dodaje da je u Njemačkoj praksa oštrija. Bez obzira na količinu alkohola u krvi, vozač se upućuje na liječnički pregled.

“Ako to počini još jedanput, onda ide na obavezni psihijatrijski pregled, a onda možda čak i liječenje. Ako to počini još jedanput, onda mu se trajno oduzima vozačka dozvola”, kaže Horvat.

Za tragičan slučaj s Kvatrića Državno odvjetništvo naložilo je i dodatna vještačenja.
Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari