ZLOUPORABE POLOŽAJA I OVLASTI

USKOK odredio istragu za policajce koji nisu pisali kazne poznanicima

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Istraga će se provesti nad dvojicom policijskih službenika i šefom smjene

Iz Policijske uprave vukovarsko- srijemske javljaju da je USKOK na temelju kaznene njihove kaznene prijave, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice okrivljenika (1985., 1989., 1987.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem te zlouporabe položaja i ovlasti.

Šef iskorištavao poziciju 

“Osnovano se sumnja da je 3. lipnja 2020., u Virovitici i Bukovici, drugookrivljeni policijski službenik Postaje prometne policije Virovitica, nakon što je prilikom kontrole prometa zaustavio osobu koja je upravljala motociklom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima, kontaktirao prvookrivljenog  šefa smjene Postaje prometne policije Virovitica radi provjere identiteta osobe zaustavljene osobe”.

Nakon što su u Informacijskom sustavu MUP-a RH utvrdili da ta osoba ne posjeduje važeću vozačku dozvolu za upravljanje motociklom, prvookrivljeni je iskorištavajući svoju poziciju i rang policijskog službenika predočiodrugookrivljenom da se radi o njegovom poznaniku te zatražio da ga ne sankcionira za počinjeni prekršaj, navode iz Policijske uprave.

“Navedeno traženje je drugookrivljeni prihvatio te nije evidentirao utvrđeni prometni prekršaj u službene evidencije, niti je poduzeo daljnje radnje radi sankcioniranja počinitelja prometnog prekršaja”.

Prekršaji nisu bilježeni u evidenciju 

Osnovano se sumnja da je 4. srpnja 2020., u Virovitici i Gradini, nakon što je trećeokrivljeni policijski službenik Postaje prometne policije Virovitica, prilikom kontrole prometa zaustavio osobu koja je prekoračila dopuštenu brzinu kretanja osobnim automobilom, te nakon što je prvookrivljeni šef smjene Postaje prometne policije Virovitica saznao za zaustavljanje te osobe, iskorištavajući svoju poziciju i rang policijskog službenika, predočio trećeokrivljenom da se radi o njegovom poznaniku te zatražio da ga ne sankcionira za počinjeni prekršaj.

“Njegovo traženje je trećeokrivljeni prihvatio te nije evidentirao utvrđeni prometni prekršaj u službene evidencije, niti je poduzeo daljnje radnje radi sankcioniranja počinitelja prometnog prekršaja”, napisali su iz PU u priopćenju.

Osim toga se osnovano sumnja da je 16. srpnja 2020. u Virovitici prvookrivljeni šef smjene Postaje prometne policije Virovitica, nakon što je zaprimio telefonsku dojavu da iz teretnog vozila koje se kreće državnom cestom DC-2 ispadaju kartonske kutije te utvrdio da se radi o njegovom poznaniku, upozorio poznanika na dojavu i uputio ga da pokupi kutije s kolnika.

Pritom u Informacijski sustav MUP-a nije unio sadržaj dojave, niti utvrđeni identitet počinitelja prekršaja, niti je na bilo koji način evidentirao opisani događaj, čime je onemogućio prekršajno sankcioniranje svog poznanika za navedeni prekršaj.

Video dana: