I PREPRODAVALI

USKOK podignuo optužnicu protiv 11 Hrvata i 5 Talijana: Izlovljavali i krijumčarili trpove, ježince i prstace

Photo: Dusko Marusic/Pixsell

Tužiteljstvo je priopćilo da su nabavljali, a zatim iz Hrvatske u Italiju krijumčarili trpove, ježince, ikre ježinca da bi ih kasnije preprodavali na ilegalnom tržištu. Prstace su pak nabavljali zbog preprodaje u Hrvatskoj

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv 11 hrvatskih državljana i petorice Talijana zbog kaznenih djela zločinačkog udruženja, trgovanja divljim vrstama i pomaganja u trgovanju divljim vrstama – i to u sastavu zločinačkog udruženja.

Tužiteljstvo je priopćilo da su nabavljali, a zatim iz Hrvatske u Italiju krijumčarili trpove, ježince, ikre ježinca da bi ih kasnije preprodavali na ilegalnom tržištu. Prstace su pak nabavljali zbog preprodaje u Hrvatskoj.

Osumnjičeni su koristili profesionalnu ronilačku opremu i na području Splita, Kaštela, Trogira, Vinišća, Marine, Rogoznice i Šolte izlovljavali zaštićene vrste. Potom su dio odvozili do Zadra, Biograda na moru, Kaštela, Rogoznice i Vinišća. Dio su odvozili u skladište u Kaštel Starom i Kninu, a onda ih pakirali u PVC spremnike da bi ih mogli transportirati u Italiju.

U skladištima su prerađivali ikru ježinaca i pakirali je u staklenke. Prstace su čak i isporučili splitskom ugostitelju.

Na ilegalnom tržištu su, priopćio je USKOK prodali najmanje 16.640 kilograma trpova, 980 kilograma ježinaca i 112 kilograma ikre ježinaca te najmanje 6,35 kilograma prstaca.

Tako su ilegalno zaradili 81.567,46 eura, a novac su međusobno podijelili. Proračun RH, navodi USKOK, oštetili su za najmanje 1,322,151,44 eura.

USKOK je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari