UŽAS KOD PLANINARSKOG DOMA Velika tragedija: poginula dvojica iskusnih planinara na Mosoru

Foto: Ivo Čagalj/Pixse

Njihov boravak na snijegom okovanoj planini odvijao se mirno, sve dok se Milan nije po mraku uputio do stotinjak metara udaljenog izvora vode…

U subotu oko 20 sati na planini Mosor, udaljenoj 15 kilometara sjeveroistočno od Splita, dogodila se nezapamćena tragedija. Naime, život su izgubila dva muškarca.

Kako saznajemo od izvora bliskog istrazi, riječ je o braći, Aleksandru i Milanu Stamenovu, inače iskusnim planinarima koji su živjeli u Splitu.

Oni su se navodno u subotu u jutarnjim satima zaputili na Planinarski dom Umberto Girometta gdje su planirali prenoćiti.

Njihov boravak na snijegom okovanoj planini odvijao se mirno, sve dok se u jednom trenutku Milan nije po mraku uputio do stotinjak metara udaljenog izvora vode.

Kako se nije vraćao dobrih dvadesetak minuta u potragu je krenuo njegov brat Aleksandar koji je bio i član HGSS-a, ali i još nekoliko planinarskih društava.

Prva informacija sinoć je upućivala na to da se Milan Stamenov poskliznuo na ledenu liticu pa je uslijed pada zadobio po život kobne ozljede glave. Milanu su u pomoć doskočili brat, još nekoliko planinara te voditelj doma Špiro Gruica. Tijekom pokušaja reanimacije preminuo je i Aleksandar. Kako neslužbeno saznajemo, najvjerojatnije se radilo o teškom šoku uslijed kojeg je nastupio srčani udar.

Međutim, u nedjelju ujutro od Denisa Vranješa, predsjednika HPD Mosor, saznajemo kako u subotu navečer policija i istražitelji na Milanovom tijelu nisu uočili tragove koji bi upućivali na kazneno djelo, pa čak ni spomenutu ozljedu glave ili drugog dijela tijela.

„Na njegovom tijelu nisu pronađeni baš nikakvi vidljivi tragovi, rane ili ozlijede. Sada sumnjam da je i Mikija (Milana Stamenova op.a) vjerojatno izdalo srce. Ako se pokaže da je tako, onda je riječ o uistinu nezapamćenom i tužnom scenariju kojeg ćemo dugo pamtiti“, ispričao je za Vijesti.hr potreseni Vranješ i dodao kako se još uvijek nalazi u Splitu te da će ubrzo krenuti put Mosora.

Milan Stamenov. FOTO: Vijesti.hr

Sinoć je na Mosoru Špiro Gruica zajedno s četvoricom planinara tijela prenio u obližnje sklonište.

„Zaista ne bih još ništa govorio. U prevelikom sam šoku. Jednostavno ne mogu vjerovati da se tako nešto dogodilo“, kazuje nam Gruica.

Iz splitske policije pak kažu kako tek treba rasvijetliti što se točno dogodilo u subotu

„Nismo opazili bilo kakve fizičke tragove na tijelu prvog preminulog, stoga je DORH naredio obdukciju tijela“, kazala nam je Ana Čepić, glasnogovornica PU Splitsko-dalmatinske.

Valja spomenuti i to kako će po tijela doći helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji se u trenutku pisanja ovog teksta još nije podigao zbog oblaka i guste magle koja se u nedjeljno jutro spustila na Mosor. Ako se vremenske prilike ne poprave, pripadnici HGSS-a će tijela do splitske bolnice prenijeti kopnenim putem.

Za pokojnom braćom tuguju mnogobrojni mještani Gornjeg Sitnog, ali i čitava Dalmatinska planinarska scena. Radi se, doznajemo, o dvojici entuzijasta koji su gotovo svakog vikenda posjećivali svoju omiljenu planinu.

„Znam ih obojicu više od 30 godina, intenzivno su planinarili. Zajedno smo jeli i pili i mogu samo kazati da je ovo nesnošljiva tuga. Rijetko tko je bio toliko pošten, iskren i šaljiv kao što su oni bili“, kaže nam Pave Gruica, mještanin Gornjeg Sitnog i povremeni planinar.

Inače, planinarski dom Umberto Girometta nalazi se na 868 metara nadmorske visine, dok je najviši vrh Mosora Veliki Kabel smješten na 1339 metara nadmorske visine. Na dom planinari inače pristižu iz obližnjeg sela Gornje Sitno, odakle je do mjesta ove tragedije potrebno sat vremena hoda po nepristupačnom terenu.

Juraj Filipović
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari