JE LI BILO ZATAŠKAVANJA?

Video | ‘Vama to nije izgledalo kao ubojstvo?’: Novinarka šefu osječke policije postavila neugodno pitanje o smrti djevojke

Policiji, prema onome što su zaključili, ništa nije upućivalo na samoubojstvo

Još uvijek je puno nejasnoća o posljednjem slučaju femicida u Osijeku od strane policajca. I dalje se postavlja pitanje je li u slučaju bilo zataškivanja.  RTL je razgovarao sa šefom osječko baranjske policije.

“Ovdje je došlo do teškog slučaja u kojem je smrtno stradala mlada djevojka. Prema prvim događajima ništa nije upućivalo na nasilnu smrt. Tek kad smo započeli s očevidom utvrdili smo da ne stoji ta priča, već da se nešto drugo dogodilo. Mi smo zaprimili dojavu preko centra 112 gdje je on dojavio događaj. U medijima su se pojavile razne informacije o cijelom događaju”, kazao je načelnik Ladislav Bece.

Na pitanje novinarke “Vama to nije izgledalo kao ubojstvo?”, odgovorio je: “Očevid je kod ovakvih događaja kompleksan. Prema onome što smo mi zaključili nije ništa upućivalo na samoubojstvo. Utvrdili smo kasnije da se dogodilo nešto drugo, odnosno da je policajac nespretno rukovao oružjem.”

‘Mi smo išli na teži oblik…’

Jeste li odmah pronašli mobitele na mjestu nesreće? Jeste li uzimali u obzir poruke koje su bile poslane njoj?

“U trenutku očevida i nakon njega mi s tim porukama nismo raspolagali, već drugim porukama koje nisu upućivale na motiv za ubojstvo”, kazao je Bece o porukama upućenima nesretnoj djevojci. “Prema informacijama koje mi imamo oni su u nekoj vezi oko mjesec dana. Djevojka je nekoliko puta dolazila kod njega u stan. On je radio na porti policije do 18 sati. Tu je večer došao kući i ona kod njega”, dodao je.

“Taj dan je zadužio futrolu za pištolj koja se stavlja na nogu. On je pokazivao taj pištolj i futrolu i pretpostavljamo da je stavljao na sebe. Vjerojatno je u jednom trenutku došlo do ispaljenja jer vjerojatno nije s njim znao rukovoditi”, nastavlja.

Pojasnio je i da se kod ovakvih djela inače radi o ubojstvu iz nehaja, zbog čega Županijsko državno odvjetništvo te pretpostavke odbilo te nije sumnjičilo za ubojstvo.

“Kod takvih djela se inače radi o ubojstvu iz nehaja. On je prvo htio prikazati to kao samoubojstvo. Mi smo išli na teži oblik, odnosno u dovođenje u opasnost. Mi sve što smo prikupili tijekom odvjetništva dostavljamo i Državnom odvjetništvu i u suradnji s njima sve prikupljamo. Oni u svakom trenutku mogu prekvalificirati to što mi njima dostavimo.”

I dalje izgleda da nije znao baratati oružjem

Otkrio je da se poruke tek trebaju analizirati te da se u ponedjeljak istražuju. Kazao je i da se iz psiho-testova može svašta zaključiti.

“Rade ih stručne osobe. Imali smo slučajeve psiho-testa aktivnih policajaca koji su pokazali da se oni više ne mogu baviti poslom kojim se bave.”

Mladi policajac sva je testiranja prošao dobro.

“Bio je dobar u školi i tamo učio kako baratati oružjem”, kazao je Bece.

Dodao je kako i dalje prema svim informacijama osječkoj policiji izgleda da uhićeni policajac nije znao baratati oružjem, iako mu je za poziv hitne trebalo 20 minuta nakon što je djevojka bila upucana.

Slučajevi femicida od strane policajaca

Nakon slučaja iz 1999. kada je policajac u brakorazvodnoj parnici ubio suprugu, odvjetnicu i sutkinju. Hrvatska obilježava Dan zaštite žena od nasilja. Policajac iz 2016. je tri godine bio na bolovanju kada je policija pokrenula postupak njegovog otpuštanja iz službe. U tom periodu nije mu oduzet pištolj kojim je ubio bivšu partnericu i njezinu nećakinju. Godinu dana kasnije, policajac iz Novske ubio je svoju bivšu suprugu službenim pištoljem. Iste je godine bivši policajac, koji je bio otpušten iz službe, iz zasjede ubio bivšu partnericu pa sebe. Policajac iz Zagreba je 2020. ubio suprugu iz službenog pištolja ispred četvero maloljetne djece, a zatim i sebe. Bio je i ranije nasilan. Prošle je godine pak policajac iz varaždinske policije ubio partnericu, a zatim sebi oduzeo život.

“Kad je Hrvatska predavala nacionalni izvještaj za Grevio početkom prošle godine u samom izvještaju je napisano da je MUP napravio dvije analize tj dva istraživanja o femicidu u Hrvatskoj, znači već su tamo vjerojatno mogli vidjeti nekakve obrasce ponašanja. Oni koji imaju dublji uvid nikako da naprave bolje analize i da vide gdje se griješi u koracima da bi se onda taj sustav popravljao, da se ne bi došlo do toga da opet za 6 mjeseci ili godinu dana imamo da je djelatni policajac službenim oružjem ubio svoju partnericu ili ženu”, govori za RTL Dunja Bonacci Skenderović, Neovisna stručnjakinja za suzbijanje nasilja protiv žena, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari