ANALIZA SLUČAJA: Željko Dolački poriče optužbe; USKOK otkrio za što ga sve tereti!

‘Moj branjenik je iznosio kompletnu obranu i odgovarao je na sva pitanja koja mu je zamjenik ravnateljice Uskoka postavio’, kaže Miljević

Nedavno smijenjeni načelnik zagrebačke službe organiziranog kriminaliteta Željko Dolački u potpunosti je porekao optužbe da bi iz sefa u svom policijskom uredu ukrao zlato i novac oduzete tijekom kriminalističkih istraživanja, kazao je nakon ispitivanja u Uskoku njegov odvjetnik Veljko Miljević.

U subotu  je ipak Željko Dolački zadržan u jednomjesečnom istražnom zatvoru zbog sumnje da je iz sefa u svom policijskom uredu ukrao zlato i novac oduzeto tijekom kriminalističkih istraživanja.

Sutkinja istrage Erna Dražančić Dolačkom je odredila istražni zatvor na prijedlog Uskoka zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke.

Na temelju kaznene prijave Ravnateljstva policije Uskok je protiv Dolačkog u petak navečer pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor zbog sumnje da je zlouporabio svoj položaja i ovlasti.

Uskok tvrdi da je Dolački, od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. “koristeći činjenicu da su mu bili dostupni privremeno oduzeti predmeti iz više kriminalističkih obrada PU zagrebačke, iz prostorije u kojoj su se nalazili oduzeti predmeti otuđio i za sebe zadržao 279.500 eura, 2,04 kilograma zlata, 599.000 kuna, 40.300,00 kuna, 4.360 eura, 2.200 eura, 100 švicarskih franaka i 300 yuana”.

Radi prikrivanje nedjela Dolački je 3. travnja 2016. navodno “inscenirao provalnu krađu u prostoriju PU zagrebačke u kojoj su navedeni iznosi novca i zlato trebali biti pohranjeni”.

Tako si je, po tvrdnjama tužiteljstva, pribavio “nepripadnu imovinsku korist od 639.300 kuna, 286.060 eura, 100 švicarskih franaka, 300 yuana i 2,04 kilograma zlata”.

Njegov odvjetnik, s druge strane tvrdi da je tijekom ispitivanja u Uskoku Dolački porekao sve što mu stavljaju na teret.

“Moj branjenik je iznosio kompletnu obranu i odgovarao je na sva pitanja koja mu je zamjenik ravnateljice Uskoka postavio. Ni na jedno jedino pitanje nije odobio odgovor. Dakle, bila je aktivna obrana uz apsolutno poricanje djela koje mu se stavlja na teret”, kazao je Miljević.

Dodao je da je djelo koje mu se stavlja ne teret “iz sfere službenih odnosa”.

“On je to djelo okolnosno porekao. Opisao je okolnosti koje prethode onome što mu se stavlja na teret, okolnosti koje su vezane uz kritični dan iz kojih apsolutno iznosi konzistentnu obranu koja predstavlja apsolutno okolnosno poricanje kaznenih djela”, dodao je Miljević.

Na pitanje ima li u cijelom slučaju “dubljih motiva” Miljević je kazao da se zna tko je Željko Dolački i u čemu je sve sudjelovao.

“Znamo koliko akcija je on vodio. On je samo naznačio, toliko vam mogu reći, da sasvim sigurno postoji masu ljudi koji su nezadovljni njegovim radom. Nažalost ne samo onih iz kriminalnih sfera nego i onih koji su bili u istoj službi, a više nisu u toj službi, nego rade s nekim drugim. Više od toga vam neću u ovom momentu reći”, zaključio je Miljević.

Dodao je da će Dolački, nakon noći u policijskom pritvoru na Oranicama, u 11 sati u subotu biti doveden pred suca istrage koji će odlučiti hoće li mu odrediti istražni zatvor.

Miljević smatra i da tužiteljstvo nema jak slučaj protiv Dolačkog.

“Znamo samo toliko da će biti zahtjev za određivanje istražnog zatvora. 40 godina radim ovaj posao. Teško mi je zamisliti kako bi se mogao obrazložiti bilo koji osnov za određivanje istražnog zatvora. To je teško zamisliti s obzirom na činjenični opis i zakonsku kvalifikaciju djela. Ne mogu zamisliti na koji će način biti argumentiran zahtjev za određivanjem istražnog zatvora. Ali s druge strane tim lakše za nas”, zaključio je Miljević.

Zbog krađe iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije sa svojih su dužnosti odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika, dok je s dužnosti udaljen Dolački.

Potom je pokrenuta i akcija razbijanja međunarodnog lanca pranja novca u kojoj su osumnjičeni i otac i sin kojima su navodno pripadale vrijednosti za čiju se krađu tereti Dolačkog.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari