CRNI KOLOVOZ NA CESTAMA: Raste broj poginulih, a poseban problem su mladi i neiskusni motociklisti

Foto: Ilustracija (Pixsell)

U svega deset dana kolovoza na hrvatskim cestama život je izgubilo čak jedanest ljudi

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Ono što posebno zabrinjava jest da su poginule dvije 18-godišnjakinje i jedan 19-godišnjak čime je nastavljen crni niz iz srpnja kada je poginulo četvero mladih. Stručnjaci upozoravaju da su kazne za nesavjesne vozače preblage te da često zakaže i pravosuđe. Poseban problem su mladi i neiskusni vozači motocikala i mopeda.

Trend rasta broja poginulih u prometnim nesrećama ne posustaje. Gotovo svaki dan ovog mjeseca na cestama je poginula jedna osoba. S tim da su 5. i 8. kolovoza isti dan u nesrećama poginule dvije osobe.

“Malo su se vozači previše opustili, zaigrali. Lijepo vrijeme, ne obraćaju pažnju, brzina, nepažnja. Malo manje koristiti uređaje”, savjetuje Dalibor Majsec, inspektor u II. postaji prometne policije Zagreb. U prvih sedam mjeseci stradalo je osmero više ljudi nego u istom razdoblju lani. A čini sa da i kolovoz neće biti iznimka.

“To pokazuje prosjek od više od jedne poginule osobe dnevno što bi na godišnjoj razini dalo nekih 370 smrtno stradalih, a mi smo po nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa zacrtali da ćemo do 2020. dosegnuti 213. Dakle, to je sada daleko neostvarivo, to je fatamorgana”, kazao je prometni stručnjak Željko Marušić.

Da je broj nesreća veći svjesni su i u policiji. Kažu kako tome sve više pridnosi i tipkanje po mobilnim uređajima koji smanjuju koncentraciju. Prometnog stručnjaka Marušića osobito zabrinjava nekoliko faktora:

“A to je da se povećao udjel mladih koji stradavaju, a još gore motoristi i motociklisti sudjeluju s 20 posto u ukupno poginulima”, nadodaje. Prije dva dana u sudaru dvaju motocikala na Jadranskoj magistrali poginuo je 19-godišnjak. Neiskustvo i brzina kumovali su pak tragediji u Daruvarskom Brestovcu kada je krajem srpnja poginuo 21-godišnjak. Motor je kupio mjesec dana prije nesreće.

“Moramo upaliti alarm i ja predlažem da se uvede trošarina na osiguranje motocikala jer to bi bio stimulans roditeljima da djeci ne kupuju skutere ili mopede jer to je kao rata za troškove pogreba”, smatra Marušić.

Iz policije vozače podsjećaju na zlatna pravila:

“Poštivat brzinu kretanja vozila, ne se kretati većom brzinom od dopuštene, ako treba i sporije. Godišnji su sad odmori, ne voziti umoran prilagoditi se tome”, savjetovao je Majsec.

No i to nije garancija da nećete stradati od onoga koji se toga ne pridržava. Tako je 2. kolovoza poginula Laura Banaj nakon što je na nju naletio 16-godišnji pijani motociklist bez vozačke dozvole.

Mještani tvrde da tada nije prvi put sjeo za motor…
Andrej Dimitrijević

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari