Daruvarac uz policijsku zaštitu izašao na slobodu!

Sud tvrdi: ‘Nije bilo odugovlačenja! Istražni zatvor ukinut je jer po zakonu ne može trajati dulje od šest mjeseci’

O slučaju se oglasio i Općinski sud u Zadru

O cijeloj ovoj drami danas se oglasio i Općinski sud u Zadru čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U povodu medijskog praćenja kaznenog predmeta koji se vodi pred ovim sudom protiv okrivljenog Darka Kovačevića, zbog počinjenja dva kaznena djela i to kaznenog djela protiv života i tijela — teške tjelesne ozljede (članak 118. stavak 1. KZ/11.) i kaznenog djela prijetnje (članak 139, stavak 2. KZ/11.), radi potpunog obavještavanja javnosti, iznosimo kronologiju procesnih radnji u ovom predmetu:

Okrivljenik je uhićen 14. lipnja 2018. od kojeg dana je u istražnom zatvoru. Općinski državni odvjetnik je podignuo optužnicu 31. srpnja 2018.

Ročiste za odlučivanje o produljenu istražnog zatvora održano je 2. kolovoza 2018. Obrana je 23. kolovoza 2018. podnijela odgovor na optužnicu. U njemu je predložila izdvajanje određenih dokaza.

O tom je prijedlogu optužno vijeće odlučilo 23. kolovoza 2018.

Obrana je podnijela žalbu 31. kolovoza 2018.

Drugostupanjski sud (Županijski sud u Zadru) je o žalbi odlučilo 10. rujna 2018.
Spis je potom automatskom (nasumitnom) dodjelom dodijeljen u rad raspravnom sucu.
Prva rasprava određena je za 11. listopada 2018.

Jedan dan prije dana određenog za raspravu, obrana je podnijela prijedlog za delegaciju spisa drugom stvarno nadležnom sudu.

Na raspravi je obrana podnijela zahtjev za izuzeće raspravnog suca, predsjednice i zamjenice predsjednice Općinskog suda u Zadru i predsjednika Županijskog suda u Zadru. U toj situaciji prema zakonu raspravu nije moguće održati.

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske je 18. listopada 2018. odlučio o zahtjevu za izuzeće predsjednika Županijskog suda u Zadru.

Predsjednik Županijskog suda je 22. listopada 2018. (istog dana kada je primljena odluka predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske) odlučio o izuzeću predsjednice Općinskog suda u Zadru.

Odluka Vrhovnog suda RH kojom je odbijen prijedlog za delegaciju nadležnosti zaprimljena je na Općinski sud u Zadru 29. listopada 2018.

Predsjednica Općinskog suda u Zadru je 30. listopada 2018. odlučila o zahtjevu za izuzeće raspravnog suca.

Okrivljeniku je 2. studenog 2018. postavljen branitelj po službenoj dužnosti jer je izabrani branitelj svojim postupcima odugovlačio kazneni postupak.

Obrana je ponovno podnijela zahtjev za izuzeće raspravnog suca 8. studenog 2018. O tome zahtjevu odlučeno je 12. studenog 2018.

Raspravni sudac je održao raspravu 13., 15., 16. 1 26. studenog 2018. – Spis je automatskom dodjelom dodijeljen u rad drugoj raspravnoj sutkinji 27. studenog 2018., jer je raspravni sudac zbog bolesti na bolničkom liječenju na kojem se nalazi i danas.

• Raspravna sutkinja je odredila održavanje rasprave za 13. prosinca 2018.

• Branitelj po službenoj dužnosti je 12. prosinca 2018. obavijestio sud da je na dužem bolovanju od 11. prosinca 2018. pa je raspravna sutkinja 12. prosinca 2018. razriješila dužnosti branitelja postavljenog po službenoj dužnosti.

• Istog dana, 12. prosinca 2018., obrana je podnijela zahtjev za izuzeće raspravne sutkinje te ponovno zahtjev za izuzeće predsjednice i zamjenice predsjednice Općinskog suda u Zadru i predsjednika Županijskog suda u Zadru.

“Sud postupao marno i bez odugovlačenja”

• Zahtjevi za izuzeće predsjednika sudova u Zadru odbačeni su, a zahtjev za izuzeće raspravne sutkinje je odbijen, sve 12. prosinca 2018.

• Na raspravu 13. prosinca 2018. izabrani branitelj nije pristupio na raspravu, a svoj izostanak nije opravdao. Zbog izostanka branitelja po zakonu rasprava nije smjela biti održana.

• Istog dana okrivljeniku je postavljen novi branitelj po službenoj dužnosti jer je ocijenjeno da se postupcima izabranog branitelja odugovlači kazneni postupak pa je iduća rasprava određena za 14. prosinca 2018.

• Na raspravu 14. prosinca 2018. izabrani branitelj okrivljenika opet nije pristupio. Nije pristupio niti branitelj postavljen po službenoj dužnosti koji je zatražio da mu se dodijeli vrijeme potrebno za pripremu obrane okrivljeniku.

• Izvanraspravno vijeće Općinskog suda je 14. prosinca 2018. donijelo odluku o mjerama opreza.

• Iduća rasprava odredena je za 9. siječnja 2019.

Kronologija jasno pokazuje da je spis na Općinskom sudu u Zadru u radu četiri mjeseca i 14 dana. Mnogobrojne poduzete radnje pokazuju da je sud postupao marno i bez odugovlačenja te u okviru zakonskih odredbi koje postavljaju točan vremenski okvir i slijed postupanja. Istražni zatvor ukinut je jer po zakonu ne može trajati dulje od šest mjeseci kada je riječ o kaznenim djelima za koja se vodi ovaj kazneni postupak.

Općinski sud u Zadru će u ovom, kao i u svakom drugom predmetu, nastaviti postupati prema zakonu i bez odugovlačenja, uz poštivanje svih prava koja su zakonom predviđena za procesne sudionike.”

Vijesti.hr
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views