Hrvatska sve popularnija narkoruta: U 2018. zaplijenjeno 3,5 tone trave

U 2018. evidentirana 92 slučaja neovlaštene proizvodnje produkata kanabisa

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Zagrebačka policija pronašla je u subotu u zagrebačkom naselju Trnovčica 90 kila marihuane u kamionu hladnjače beogradskih nacionalnih oznaka te je uhitila dvojicu državljana Crne Gore i jednog državljanina Srbije.

Pripadnici su PU dubrovačko-neretvanske pak kod Orebića, Blata na Korčuli i Mljeta pronašli oko 156 kilograma morem natopljene marihuane. Marihuana se nalazila u paketima, a policija je pakete pronašla zahvaljujući dojavi građana, piše Dubrovački dnevnik.

“Pretpostavka je kako je relacija bila Albanija ili Crna Gora – Italija. Riječ je o uobičajenoj morskoj ruti za krijumčare”, kazali su iz policijske uprave.

Broj slučajeva ilegalne proizvodnje kanabisa opada

Kada je riječ o statistici zapljene kanabisa, iz Ministarstva unutarnjih poslova doznajemo da su u 2018. godini evidentirana ukupno 92 slučaja neovlaštene proizvodnje produkata kanabisa, prilikom čega je zaplijenjena 2051 stabljika.

U 2017. godini evidentirano je 199 slučajeva neovlaštene proizvodnje produkata kanabisa, pri čemu je pronađeno i zaplijenjeno ukupno 4227 stabljika kanabisa, vrste marihuane.

Usporedbe radi, u 2016. godini evidentirano je 256 slučajeva neovlaštene proizvodnje produkata kanabisa, pri čemu su pronađene i zaplijenjene ukupno 2634 stabljike kanabisa, vrste marihuane.

Paketi marihuane sve češće plutaju Jadranom

Od kraja veljače pa sve do početka srpnja 2017. godine zbog atmosferskih prilika koje su vladale na području Jadrana došlo je do snažnih južnih vjetrova, valova i morskih struja koje su nanijele mnogobrojne pakete marihuane na hrvatsku obalu i otoke. Navedena je marihuana porijeklom iz Albanije, a krijumčari se za ilegalno talijansko narkotržište.

Prema dostupnim operativnim podacima, odbacivanje marihuane u more posljedica je vremenskih neprilika, pomorskih havarija, ali i pojačanog djelovanja nacionalnih agencija država koje nadziru more na Mediteranu i Jadranskom moru, uzrokovanog migrantskom krizom. U tom vremenu u moru je ukupno pronađeno 1 080 kilograma marihuane.

Ove godine pronađeno 1 870 kg marihuane

Usporedbe radi, tijekom 2013. godine pronađeno je 203 kilograma odbačene marihuane u moru ili na obali. 2014. godine 267 kilograma. U 2015. godini nema evidentiranih slučajeva, a 2016. godine pronađeno je 203 kilograma marihuane.

Ove je godine ukupno pronađeno oko 1 870 kilograma marihuane i 41 kilogram hašiša (većina u drugoj polovici ožujka), a riječ je o ukupno 13 slučajeva pronalaska droge u moru, u svim slučajevima na području južnog Jadrana.
Vijesti.hr
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Dubravka Petrić/Josip Regović/Pixsell

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari