BIVŠI NAČELNIK SOA-E

Letica o Matejevom nestanku: ‘Postat će samo jedan od tisuću slučajeva nestanka u Srbiji’

Pixsell

‘Obitelj je zaslužila imati nadu. To je nada koja drži tu obitelj i nitko nema pravo oduzimati nadu’, rekao je Letica

I dalje se ne zna gdje je 27-godišnji Splićanin Matej Periš. Potraga u Beogradu traje, ali čini se, smanjenim intenzitetom.

Kako dani prolaze sve je više onih koji javno ukazuju na propuste i nelogičnosti vezane za njegov nestanak. Nešto tu ne štima zaključak je mnogih kriminalista.

Nelogičnosti ovog slučaja komentirao je prvi šef Interpola u Hrvatskoj i bivši načelnik uprave za operacije SOA-e Ante Letica, a više pogledajte u video prilogu RTL-a:

Misterija oko Matejeva nestanka je puno. Idemo riješiti neke: što je sa snimkama, pogotovo onima iz kluba? Gdje su snimke gradskih kamera nakon susreta s taksistom?

Ja ne zna postoje li nadzorne kamere u klubu. Međutim, kamere koje su po Beogradu, ali i kamere koje su po nekim drugim objektima, a nisu vezane za tek kamere po Beogradu zasigurno je srpska policija, u suradnji sa srpskim tužiteljstvom, izuzela te snimke. Proučavala te snimke i uspoređivala s lokacijama mobitela i na taj način pokušala utvrditi smjer njegovog kretanja.

S obzirom da nisu objavljene te snimke, mislite li da oni nešto kriju? Mislite li da se u njima krije neko rješenje?

Krije li se u njima rješenje zna srpska policija. Oni ne objavljuju zbog toga što su zauzeli takav stav da će kada budu imali nešto konkretno da će oni to objaviti. Ne znam da li ih kriju, ali sigurno su ih koristili u sagledavanju cijele situacije i u potrazi.

Što mislite zašto sada Matejevi prijatelji šute? Oni su također jedan misterij ne samo zbog šutnje nakon poligrafa nego i zbog vremenskog prijavljivanja Matejeva nestanka.

Oni su to kasno prijavili. Međutim, policija ovako i onako traži da protekne 24 do 48 sati od saznanja o nestanku do toga da se pogon policije pokrene. Oni su tamo zasigurno bili ispitani i uzete su njihove izjave. Poligrafski su ispitani i to je vjerojatno i dobrovoljan pristanak na poligraf. Drugo, njima je vjerojatno izvršen pretres stana, vozila i njihovih osobnih stvari jer to je jedan od kriminalističkih temelja, odatle se počinje.

Zašto ne govore, pa vjerojatno im je tkao sugerirano da ne govore, da ne daju izjavu da ne bi naštetili potrazi za nestalim.

Što mislite o ovoj snimci gdje čovjek pliva po hladnoj Savi? Tko je to pustio i zašto se ona nalazi među objavljenim snimkama?

To je jedna strašna snimka. Ne znam tko ju je pustio. To nije snimka s nadzornih kamera. To je snimka s mobitelom. Vidi se osoba da pliva u Savi u vrijeme kada nije vrijeme kupanja, kada je zima, kada je Sava visoka i opasna. Nitko od tih nije pozvao vatrogasce, policiju ili nekoga da pomogne tom čovjeku koji pliva u Savi.

Ta snimka govori da smo izgubili neki osjećaj odgovornosti, empatije. Ne znam bi li to mogao biti Matej. Njegov otac je rekao da na toj snimci vjerojatno nije Matej. Srpska policija ima puno više podataka i oni će dati na odgovore na neka pitanja.

Zašto nam srpska policija ne daje informacije? Zbog čega cijelo vrijeme šute, ne izlaze van s informacijama? Puno bi bio mirniji i Matejev otac, ali i cijela javnost.

Srpska policija vjerojatno radi nekih konotacija koje ovaj slučaj može donijeti oni su se odlučili da se zatvore prema javnosti što je dobro možda u početku dok je istraga možda u onim prvim momentima. Međutim, nakon toga oni s takvim odnosom i prema javnosti u Srbiji i Hrvatskoj otvaraju prostor za brojne lažne informacije, poluinformacije, špekulacije itd. O kojima ja ni ne želim govoriti jer mislim da je ova obitelj zaslužila nivo empatije i da je zaslužila imati nadu. To je nada koja drži tu obitelj i nitko nema pravo oduzimati nadu.

Gdje vi polažete nadu gdje bi se mogla naći riješenja? U mobitelu, u snimkama kamera, što je ključan trag da se dođe do istine?

Svi ti tragovi su u svakom svom segmentu ključni. Mobitel u smislu s kim je on razgovarao. Taksist je bitan da odgovor što je on tražio, je li on bježao od nekoga, da li se sakrivao, da li je tražio pomoć, da li mu je bilo slabo, da li je želio da ga se odvede u apartman.

Do kad mislite da će trajati potraga? 

Potraga će trajati zasigurno još neko vrijeme. Međutim, doći će na red još neke druge zadaće ako ga ne nađu u nekom bližem vremenu onda će potraga preći u neku rutinsku radnju zato su i dali obavijest Interpolu da se osoba traži. Onda će to biti, nažalost, jedan od tisuću i nešto slučajeva  koji se svake godine u Srbiji dogode. Ostavimo ipak prostor nadi, nada umire zadnja apsolutno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari