Mladića policija privela zbog majice s listom marihuane

Idi na originalni članak

Jučer ujutro policija je privela mladića iz Đurđevca jer je svojom majicom promovirao drogu prema zakonu

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Još jedan primjer nevjerovatnog hrvatskog pravosuđa osvanuo je u Đurđevcu, gdje se sudci ozbiljno bave mladićem koji je nosio majicu s listom marihuane. Jučer ujutro ga je zbog toga privela policija i protiv njega podnijela optužni prijedlog jer je majicom tobože promovirao drogu.

Većina Hrvata ne zna da su takve majice zabranjene

Nakon što je ispitan pušten je na slobodu, ali ne s majicom. Ona je ostala u policiji.

“U ulici Stiska zatečen je 20-godišnjak koji je nosio majicu s listovima droge marihuane čime je promovirao drogu, majica je oduzeta i protiv njega je podnesen optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu”, izjavila je glasnogovornica PU koprivničko-križevačke Dijana Žagar.

Mladić, kao i većina Hrvata, nije znao da je nošenje takve majice zabranjeno, jer one se mogu kupiti posvuda, u trgovinama i na Internetu. I Đurđevčani se čudom čude zašto je njihov sugrađanin priveden.

“Dobila sam takvu majicu na poklon iz Španjolske. Imam ju doma i šta sad to znači da koristim drogu ili sam za korištenje droge, naravno da ne. Ali imam takvu majicu i ne smatram da je to kriminalno dijelo, jel da?”, prokomentirala je Elena, također iz Đurđevca.

U Hrvatskoj je legalno kupiti konopljino ulje, ali ne i imati konoplju na majici

I nije to prvi takav slučaj: novinari Direkta već su izvještavali o djevojci koja se iz istog razloga četiri godine povlači po sudovima. Zato pazite – iako u Hrvatskoj posve legalno možete kupiti konopljino ulje, brašno ili majice od konoplje – ako je na majici otisnut list konoplje, onda možete dobiti kaznu od pet do 20 tisuća kuna.

Mnogima zvuči bizarno, ali zakon je takav kakav je, pa se nošenje majice s listom marihuane smatra promicanjem droge. Iako posjedovanje malih količina marihuane više nije kazneno djelo nego prekršaj i bez obzira na to što će uskoro biti legalno uzgajati marihuanu u medicinske svrhe.

”Dakle, temeljem članka 4. Zakona o suzbijanja i zlouporabi droga, jasno je da je zabranjeno nošenje i prezentiranje nošenjem na odjeći i na bilo koji drugi način”, izjavila je glasnogovornica PU koprivničko-križevačke Dijana Žagar.

Zbog majice s natpisom kanabis morao na sud

Đurđevčanin nije prvi koji je zbog slike marihuane završio u policiji. Nedavno su novinari Direkta izvjestili o još apsurdnijoj priči o Zagrepčanki koja se zbog majice s listom marihuane po sudovima povlači već četiri godine.

Zbog objave fotografije na Facebooku, problema sa zakonom je imao i Ludbrežanin, a na sudu je završio i Varaždinac koji je nosio majicu s natpisom kanabis. Privođenja zbog lista marihuane na majici kratko je komentirao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković: “Ne znam o tom slučaju, ne mogu komentirati, hvala lijepo.”

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković smatra da je došlo vrijeme da se zakon izmjeni.

“Mislim da se radi o jednom potpuno anakronom zakonu. I u okruženju Hrvatske, gdje god se maknete naći ćete dućane koji prodaju i takve proizvode i majice s listom marihuane. Mislim da se radi o jednom zakonu koji je zaostao iz jednog prošlog vremena i drugačijeg sklopa razmišljanja”, rekao je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Dok se zakon ne izmjeni nošenje majica s listom marihuane je promoviranje droge zbog čega možete završiti na sudu i platiti kaznu do 20 tisuća kuna.
Kristina Čirjak

Exit mobile version