MOTRE LI LOPOVI I NA VAS? Evo kako možete znati da ste na meti povalnika!

Ako se vratite s godišnjeg odmora, a stvari po stanu nije razbacao potres – onda ste pokradeni. Ovo je njihova sezona i sve su uigraniji

Pogledajte iznad svojih ulaznih vrata. Ako je na zidu nacrtan križić, to znači da su provalnici označili vaš stan za pljačku!

“Ako građanin imalo posumnja da bi mogao biti žrtva provale u njegov dom, vikendicu, vozilo ili slično, on može nazvati nadležnu policijsku postaju na čijem području stanuje i policija će u tom slučaju poduzeti sve da do nečeg takvog ne dođe. Pojačat će obilaske po tom kvartu ili slično”, uvjerava policijska službenica za odnose s javnošću Vlatka Segečić.

Lani je policija evidentirala 1918 provala, a ove godine 2077. Godine 2016. je tako zabilježeno 594 krađa, a ove 644. Provale i krađe u porastu su za 8 posto.

Provalnici već na prvi pogled na zgradu mogu pretpostaviti jeste li kod kuće ili na godišnjem odmoru.

Ukoliko vide da su rolete spuštene, mislit će kako ste na odmoru i zato je najbolje ostaviti rolete na pola spuštene kako bi to odavalo dojam kako ste kod kuće. Poštanske sandučiće netko treba prazniti.

“Svi mi mislimo da se to nama ne može dogoditi i svi mi odemo na godišnji odmor i bilo gdje drugdje misleći ma tko će meni provaliti u stan. Tako ljudi ostavljaju ključeve ispod otirača, na prozoru, u teglici sa cvijećem što svakako ne bi trebali raditi”, kaže Segečić.

Trebalo bi se suzdržati i od objavljivanja fotografija s mora.

“Provalnici idu u korak s vremenom, prate društvene mreže i to im je indikacija da je stan ili kuća prazan”, otkriva Segečić.

Zato su tu susjedi koji bi trebali pripaziti na vaš dom dok vas nema!

Goran Latković

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari