USPJEŠNA AKCIJA

Na Pećinama u moru uništena mina teška 150 kila zaostala iz 2. svjetskog rata!

Foto: A. Stančin - lokalpatrioti@rijeka

Uspješno je neutralizirana protubrodska mina zaostala iz 2. svjetskog rata. Uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera mina je jučer oko 15 sati uništena u moru

Jučer, 20 svibnja uspješno je uklonjena i na siguran način neutralizirana protubrodska mina, zaostala iz 2. svjetskog rata koja se nalazila u moru na području Pećina u Rijeci.

Minu iz mora su izvadili policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova, ronioci- pirotehničari, pripadnici specijalne policije ATJ Lučko.

Uz policijske službenike specijalne policije, u akciji su sudjelovali policijski službenici Protueksplozijskog odjela ove Policijske uprave, Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeke s dva službena plovila te djelatnici nadležne lučke kapetanije i dezinsekcije sa svojim plovilima.

“Akcija je započela u 10 sati, a nakon što su ronioci-pirotehničari locirali minu na dubini od oko 25 metara, izvađena je iz mora te na siguran način prevezena do mjesta na kojem je neutralizirana. Uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera mina je oko 15 sati uništena u moru.”, izvijestili su iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Inače, riječ je mini zaostaloj iz 2. svjetskog rata, ukupne težine oko 150 kilograma, od čega oko 60 kilograma eksplozivnog punjenja.

Navedenu minu početkom prošle godine uočio je riječki ronilac, koji je o svom pronalasku izvijestio javnost i policiju. Podsjećamo, mina je pronađena u moru svega dvadesetak metara od plaže na Pećinama, a pronašao ju je Velimir Vrzić, ronilac i podvodni istraživač. Kako je tada izvijestio, riječ je o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje, model EMC Type II, koja u sebi sadrži eksploziv velike razorne moći! “Velika je vjerojatnost da se radi o jednoj od pet tisuća mina koje je na dno Kvarnera položio minopolagač “Kiebitz”, budući “Galeb”, rekao je Velimir Vrzić.

“Uspješno provedenom akcijom vađenja i neutralizacije pronađene protubrodske mine, još jednom je dokazana stručnost i profesionalnost policijskih službenika koji obavljaju složene i zahtjevne poslove pirotehničara.”, istaknuli su iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari