ODLUČIT ĆE SUDAC: Iako je zlostavljala dijete od rođenja, skrb joj neće biti automatski oduzeta

Nakon što dijete uđe u sustav državne skrbi oduzimanje roditeljske skrbi od roditelja nužno je kako bi dijete moglo biti posvojeno

Slučaj žene iz Novog Jelkovca koja je od rođenja sustavno zlostavljala svoju dvogodišnju kćer šokirao je javnost. Majku je prošlog vikenda prijavila jedna žena iz susjedstva, piše 100 posto.

U priopćenju državnog odvjetništva stoji: ‘Ona je malo dijete ostavljala bez nadzora, psovala ga je i tukla’, a navodno postoji i snimka na kojoj se vidi kako majka tuče dijete.

Osnovano se sumnja i kako je majka 5. lipnja ove godine oko 23 sata prijetila djetetu smrću, a nakon toga se s djetetom bacila u zid i ozlijedila ga.

U svakom slučaju zanemarivanja i zlostavljanja djeteta postupak za oduzimanje roditeljske skrbi pokreće Centar za socijalnu skrb na nadležnom sudu. Sudac donosi odluku na temelju dokaza koje mu je podastro Centar. Istražni sudac iz Novog Jelkovca majku je smjestio u istražni zatvor, a dijete joj je oduzeto. Međutim, majci nije oduzeta roditeljska skrb, što je osnovni preduvjet da dijete bude posvojeno.

Nakon što dijete uđe u sustav državne skrbi oduzimanje roditeljske skrbi od roditelja nužno je kako bi dijete moglo biti posvojeno. To je regulirano Obiteljskim zakonom. Ta grana hrvatskog zakonodavstva posljednjih godina je nestabilna i zakoni se stalno mijenjaju. Trenutno je u izradi novi Obiteljski zakon.

https://www.facebook.com/kornelija.jandel/videos/10211039679926574/

Ravnateljica Doma za djecu u Nazorovoj kaže kako je najbitnije podići razinu svijesti kod svih građana, jer Centri za socijalnu skrb ne mogu znati za sve slučajeve zlostavljanja i zanemarivanja djece, piše 100 posto.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari