Policajac otkrio kako je ulovio krijumčara migranata: “Skrivao je pogled, vrpoljio se…”

Foto: Ilustracija

Krijumčar je pokušao iskoristiti vikend gužvu, no policija ga je ipak otkrila

Bez dokumenata, pomiješan s putnicima u autobusu, s noći petka na subotu sakrio se odbjegli krijumčar za kojim traga hrvatska policija. No granični policajac Damir odmah je primjetio kako nešto nije u redu.

“Prilikom prolaska kroz autobus zamijetio sam osobu koja odaje sumnjivo ponašanje. Znači skrivao je pogled od mene, okretao se, vrpoljio. Kad sam došao do njega tražio sam dokumente koje nije imao. Na upit kako se zove, rekao mi je svoje ime i prezime. Ja sam onda posumnjao … mislim, kolaju informacije o toj osobi”, rekao nam je Damir Krznar, policijski službenik za graničnu kontrolu Bajakovo.

Iako se krijumčar nije opirao, policiji je nesebično pomogao i vozač autobusa.

“Izašao sam van, rekao vozaču da zatvori autobus, izvijestio sam voditelja smjene koji je provjerio da se radi o osobi koja je dovodena sa slučajem u PU Sisačko-moslavačkoj”, dodaje Damir.

Sada je u istražnom pritvoru s trojicom supomagača uhićenima pet dana ranije na istom graničnom prijevozu i to na isti način.

“U tom autobusu su se nalazile tri osobe za koje smo raspolagali operativnim saznanjima da su počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost imovine i ljudi na području PU Sisačko-moslavačke”, kaže Josip Dragun, policijski službenik za graničnu kontrolu Bajakovo.

Sada su već i vozači autobusa na oprezu.

“Ne to nije toliko učestalo, ovaj ide iz Bosne i Hercegovine”, kaže vozač Goran dodajući kako su slične situacije znali naći i njegovi kolege.

Ali kao i vozači autobusa, i vozači automobila spremni su pomoći policiji.

“Prijavio bih policiji, nema tu filozofije”, kaže Zoran iz Makedonije.

No golim okom teško je primijetiti ilegalan prelazak preko granice, pa policija zbraja iskustva i kreativne načine ilegalnog prelaska.

“Bilo je tu raznih načina, od skrivanja u autobusima, u podvozju vozila, kamionima, Nema načina na koji neće probati. Od nezakonitog prelaska granice preko kanala, preko livada”, otkriva Dragun.

No ohrabrujuć je podatak da upravo granični prijelaz Bajakovo ima najveći broj takozvanih “pogodaka” odnosno otkrivanja, vozila, ljudi, predmeta. Veći čak i od Schengenskih granica.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: