PRAVNO TUMAČENJE: Evo što o slučaju nestale Barbare kaže sutkinja za mladež

‘Ako roditelji znaju i kriju osobu ili ju žele na drugačiji način vrbovati da bi s njom sklopili brak ili nešto – to je trgovanje ljudima i kazneno djelo’

O slučaju nestale 13-godišnje Barbare razgovarali smo u RTL-u Danas sa sutkinjom za mladež zagrebačkog Županijskog suda Lanom Peto Kujundžić.

Koliko je ovo pravno zamršena situacija – djevojčica otišla s mladićem, maloljetni su, gdje je sve ovdje prekršen zakon?

“Ako kažemo da je ona 13-godišnjakinja i ako je dijete, očekujemo koliko je stara ova druga osoba s kojom je otišla. Ako je otišla sama i zašto što je možda nezadovoljna u svom domu, onda je to nešto što je uobičajeno za adolescenta u njenoj dobi. Ako kažemo da postoji sumnja da je netko otišao ili ju je nagovorio da ode s njom, onda moramo pitati se koliko godina ima ta osoba. Ako ta osoba ima manje u razmaku od tri godine od njene životne dobi, dakle, ako ona ima 13, ta osoba ima 16 i pol godina, i stupi s njom u spolni odnos, on čini kazneno djelo. Bez ozbira na njen pristanak. Naš zakonodavac je rekao da samo osobe iznad 15 godina mogu slobodno odlučivati o svom spolnom odnosu ili načinu ponašanja prema drugim osoba. Što će reći da su naši roditelji do te dobi dužni biti otvoreni prema djeci da se mogu reći kakav problem”.

Roditelji djevojčice tvrde da roditelji mladića znaju gdje su – krše li roditelji zakon kakav?

“Ako imamo roditelje koji znaju da je nestala negdje maloljetna osoba onda bi i oni trebali prijaviti nestanak. Ako roditelji znaju i kriju osobu ili ju žele na drugačiji način vrbovati da bi s njom sklopili brak ili nešto – to je trgovanje ljudima i kazneno djelo”.

Romski su običaji nešto drukčiji, kako zakon i pravosuđe gledaju na maloljetnu udaju?

“Svaka manjina u Hrvatskoj treba imati svoja prava, ali ne na način da joj toleriramo kaznena djela”.
Tomislav Jelinčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari