PRESUDA OTKRILA UŽAS

Video | Prisilno drogiranje, prijetnje i silovanje: Otkrivene strahote unutar zatvorske bolnice u Zagrebu

Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Presuda zagrebačkog Županijskog suda otkrila je sve strahote koje su se događale unutar zatvorske bolnice u Zagrebu

Prisilno drogiranje, prijetnje ubojstvom pa i silovanje – sve to u sobi koju bi trebali nadgledati pravosudni policajci i liječnici. 28-godišnjak je sve priznao i dobio 4 i pol godine zatvora uz obvezno liječenje, donosi Ivana Ivanda Rožić za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Istražujemo koliko je zbog ovakvih situacija Hrvatska platila na europskom sudu za ljudska prava.

Mjesto radnje – zatvorska soba. Vrijeme – veljača 2019. Unutar ovih zidina – jedan zatvorenik, inače otac četvero maloljetne djece – učinio je pravi horor. Trojici cimera prvo je dao smrvljene “Suboxone” tablete koje inače ovisnici koriste za odvikavanje, pa tražio 8 tisuća kuna prijeteći jednom da će mu u protivnom ubiti cijelu obitelj.

“Ne uplatiš li novac, dobit ćeš majčinu glavu u kutiji i raskomadat ću je, a tebe ćemo isto raskomadati.”

Iste godine – stoji u presudi – na Valentinovo cimere je i silovao, ali i tražio da iz čaše piju urin i jedu izmet.

Odvjetnica oštećenog u svojoj karijeri vidjela je svašta, ali da se ovakvo što događa u zatvorskoj bolnici – u 21. stoljeću – je neshvatljivo.

“Znači, koliko ja znam iz spisa – niti liječnici koji su ga pregledali niti pravosudni policajci službeno nisu podnijeli tu prijavu, što sukladno Zakonu su dužni učiniti. To je jedan od slučajeva koji je zaista najgrozniji po činjeničnom opisu”, govori odvjetnica oštećenika Lidija Horvat.

Odvjetnici i dalje prikupljaju podatke o zatvorskom sustavu

Iz Uprave za zatvorski sustav poručuju kako su upoznati s cijelim događajem, da je zatvorska bolnica o svemu obavijestila policiju i da njihovi propusti nisu utvrđeni.

Inače, te 2019. bilo je 17 kaznenih djela zatvorenika tijekom izdržavanja kazne, dok je 2020te bilo 6 takvih slučajeva. U istom razdoblju zabilježen je i jedan slučaj silovanja, i jedan za koji nisu utvrđeni elementi nasilja.

Zbog kršenja ljudskih prava u zatvorima, odvjetnica Horvat zastupa 200 predmeta.

“Po meni je neobično da još do današnjeg dana nije postupljeno po odluci Ustavnog suda, odnosno izvješću iz zatvora gdje je bilo naloženo Republici Hrvatskoj da odvoji prostor toaleta, odnosno čučavca u većini od prostora gdje se jede. Njih je po 7-8 u sobi od 21 kvadrat. 22 sata su pod ključem. U prostoriji i jedu i vrše nuždu”, kaže Horvat.

Zbog loših uvjeta – Hrvatska je izgubila i 8 presuda na Europskom sudu za ljudska prava. U 3 predmeta postignuta je nagodba. Sveukupno, država je morala platiti 74 i pol tisuće eura odštete.

“Bilo je i onih koji su se žalili da nema dovoljno svjetla, da im nije dovoljno toplo, da im hrana ne odgovara – dakle, različite su bile pritužbe tako da sve to skupa kad se zbroji može se reći da su to neodgovarajući uvjeti u zatvoru. Ali isto tako vam moram reći da to više nije issue, da to nije problem pred sudom”, ističe zastupnica RH pred Europskim sudom za ljudska prava Štefica Stažnik.

I dok Stažnik poručuje kako se zatvorski sustav unaprijedio i da u hrvatski ured sad dolaze novi predmeti vezani uz migracije i klimu – odvjetnici i dalje prikupljaju podatke o zatvorskom sustavu jer tvrde kako pomaka baš i nema, , donosi Ivana Ivanda Rožić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari