‘Procurio’ identitet uhićenog hakera iz Zaprešića: odala ga misteriozna tetovaža na nadlaktici

Nakon višegodišnje akcije hrvatske policije u suradnji s kolegama iz inozemstva, jučer je uhićen 19-godišnji haker koji je pomoću servisa Webstresser.org izvršavao napade na velike kompanije, a danas mu je otkriven identitet

Na području zagrebačke županije jučer je uhićen 19-godišnji mladić koji je vodio najveći svjetski ilegalni internetski servis za kibernetičke napade, Webstresser.org.

MUP je akciju uhićenja u Hrvatskoj sproveo nakon višegodišnje suradnje s Europolom i brojnim policijama iz inozemstva. Iako jučer nije htjela pustiti informaciju u njegovom identitetu u javnost, danas su ipak procurili detalji, piše Net.hr.

Uhićeni 19-godišnjak je Kristijan R. iz Zaprešića, a osim njega uhićena su još dvojica mladića, 19-godišnji Jovan M. iz Prokuplja, te još jedan 19-godišnjak iz Rume.

“Šteta prouzročena ovim napadima je značajna”, tvrde nizozemskih istražitelji objašnjavajući kako nakon Ddos (Distributed Denial of service) napada, žrtve moraju uložiti značajna sredstva kako bi ponovno osposobile i zaštitile svoje računalne sustave.

Jovan M. je imao hakerski nadimak ‘m1rk’, dok se na Facebooku predstavljao kao Mirkovik Babs. U svojoj komunikaciji često je spominjao programiranje, a priznao je i da stoji iz WebStressera. Ispod posljednje fotografije što ju je objavio 3. travnja prijatelji su mu, nakon objavljivanja informacije o uhićenju, ostavili brojne poruke od kojih većina glasi jednostavno RIP.

U svojim je objavama na društvenim mrežama Jovan M. često spominjao i drugog administratora WebStressera, Krisa, a riječ je, kako doznaje Net.hr, upravo o Kristianu R., mladiću iz Zaprešića. Njih dvojica imali su identičnu tetovažu, na glagoljici ispisano ime ‘Leonard’. Nije isključeno da je riječ o osobi za koju su mladići radili, odnosno pripremali i prodavali DdoS napade.

Policija: ‘Istraga je trajala tri godine, surađivali smo s policijom iz šireg inozemstva’

Jučer nešto iza 15 sati, iz MUP-a, konkretno iz službe za kibernetičku sigurnost su se oglasili o uhićenju mladića i cijelom slučaju. “Mladić je posjedovao uslugu koja se naziva DDOS, koristio je webstresser koji se nije nalazio u RH, ali on je bio vlasnik cijele usluge. Trenutno se nalazi u istražnom zatvoru pod istragom koje se provodi u Velikoj Gorici.”

Na cijelom slučaju surađivala je policija iz više država.

“Neko smo vrijeme surađivali s Europolom i mnogim policijama iz inozemstva, uključeni su i FBI i službe iz srednjeameričkih država. Početni info došao je od njih, a cijela je akcija okončana jučer. Materijalna šteta se još uvijek istražuje, ali baratamo informacijama da je haker zaradio više od milijun kuna.”

Iz policije tvrde kako su napadali najčešće privatne ustanove, izvršavali su i napade na neke hrvatske web ustanove.

Cijelo istraživanje trajalo je oko tri godine, dodali su.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari