Prošlo je vrijeme pajsera: Pljačkaši su se prilagodili 21. stoljeću i kradu elegantno i tiho. Pomoću blokatora

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ljudima blokirao signale za daljinsko zaključavanje automobila

Prošlo je vrijeme pajsera. Pljačkaši su se itekako prilagodili 21. stoljeću i ukradu vam automobil, vrlo eleganto i tiho. I to pomoću blokatora. Otkriti takve teške krađe iznimno je teško, a ovakvom tehnikom mnogi su Hrvati ostali bez svojih limenih ljubimaca.

Blokator je uređaj s kojim je 52 godišnji Zagrepčanin operirao po Zadru. Ljudima je blokirao signale za daljinsko zaključavanje automobila. I ukrao 100 tisuća kuna.

“Osoba je dovedena u službene prostorije. nad njim je provedena kriminalistička obrada nakon čega je predan pritvorskom nadzorniku policijske uprave zadarske”, govori za RTL Danas Ivana Grbin iz PU Zadarske.

Jer one stare vrste provaljivanja u automobile su stvar prošlosti. Sada se hvataju signali prilikom daljinskog zaključavanja. Osoba misli da je zaključala automobil. Provalnik ima vaš signal. Ulazi u automobil,  uzme što želi i ode. A vi ništa ne primjetite.

Tiho i neprimjetno

Tako je Franjo ostao bez 30 tisuća kuna jer je samo na 10 minuta ušao u trgovinu. Policija nikad nije našla provalnika, niti on svoj novac.

“To se uopće nije primjetilo ništa. Oni su tako uigrani da vi ulazite u auto, on vam torbu vrati, nije ju on odnesel, vratil je torbu, uzel je novac  i doviđenja”, kaže obrtnik Franjo Trumbetaš.

Franjinog pljačkaša policija ima i na snimci ispred jednog  trgovačkog centra.

“Oni su rekli da se sve na snimki vidi, da je auto, dva auto dalje od mojega tri, kako je došel na moju lijevu stranu, odnio torbu, vratio torbu, sve se to vidi i napustio je parkiralište”, kaže.

Struci je ovo poznato već duže. Pomoću blokatora lopovi kradu čak i po trgovinama, u što smo se uvjerili i sami.

“Prvo ćemo proći sa artiklom, znači nećemo paliti jammer uopće, on se oglasio, sada ćemo upaliti uređaj, proći ćemo s uređajem i nećemo imati nikakvih problema, znači on se neće oglasiti, neće davati ni svjetlosni ni zvučni signal i čim upalimo, on će se opet oglasiti (pi-pi-pi-pi-pi-pi)”, rekao je inženjer poslovne sigurnosti Klemm securitya Mario Pavišić.

Mario je takvih krađa imao već nekoliko.

“Nema tu ludog objašnjenja, oni su profesionalci, oni kad padnu, oni su pali – znaju da su pali i zašto su pali. S njima nema problema. da. I nikakva objašnjenja. Zna se zašto to imaju”, govori.

Da stvar bude gora, ovakvi uređaji na crno se bez problema mogu nabaviti sa 700 eura. Čak i jeftinije. A toliko su mali i uspješni, da ih se sve teže otkriva.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: