PRVO POTRES, ONDA KRAĐE

Video | SRAMOTA DO NEBA! Lopovi haraju Banijom i kradu sve što stignu: radijatore, pile, motore, pipe…

Svi su ih zaboravili u godinu dana, ali ne i lopovi. Nažalost oni ih se sjete često – prečesto

Dok na Banovini čekaju da im država sagradi nove kuće, stare su na meti lopova.

Najmanje 41 provala na potresom pogođenom području prošle godine, a lopovi nastavljaju ordinirati i u novima.

Najveći problem je što se u kuće s crvenom naljepnicom ni vlasnici ne usude ulaziti, pa mnogi ni ne znaju da su opljačkani, odnosno ne znaju što im je ukradeno. Razbojnike naravno, naljepnice ne zaustavljaju. Neki im stanovnici zato ostavljaju poruke u kojima ih mole da ne kradu, izvještava Kristina Čirjak za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Šta su mi ukrali? Kružnu pilu, električnu motorku, kotao rakijski, bakreni, to nitko nije imao. Šta su mi još? Motor za čamac. Četiri plinske boce, motorna i kružna, onda taj isprvljač, taj kotao… Uzeo je onu jednu malu bateriju što smo uzeli u kineza, vjerojatno da vidi. Od toliko stvari ja ne znam što dok ne budem trebala”, rekli su Božo i Barbara Judaš iz Petrinje.

Ne, ne to nije sve. Lopovi su kod Judaša bili tri puta. Zadnji put prije tri tjedna.

“Evo vidite, tu je nogom lupio, vidite otiske, na silu otvarao, pogledajte to se sve vidi”, rekla je Barbara.

Jednog su umirovljeni profesori Judaši i ulovili.

Stanovnici centra Petrinja s njima ne mogu izići na kraj pa lopovima ostavljaju poruke. U nekim je ulicama problem jer nema rasvjete i nema ljudi jer su nakon potresa morali iseliti pa su kuće noću prazne.

Nema više videonadzora pa dolaze neželjeni gosti. Bili su i kod bivšeg zagrebačkog pročelnika s Petrinjskom adresom, Miodraga Deme. I to nekoliko puta, odnijeli su sve što se odnijeti moglo, a u toj berbi pokrali su i više od 20 radijatora.

“Policija ih je našla kada su ukrali radijatore, noćas su klupe i pipe, ne znam jel itko vodi računa o tim ljudima…”, kaže Petrinjac Miodrag Demo.

Državu je molio da mu dopusti da stvari pohrani u prizemlju na vidljivom mjestu, ali odgovor nije dobio. Kuće  imaju crvene naljepnice, ali opasnosti za lopove nema, ničega se ne boje. Problem je, kažu Petrinjci, što više u centru nema policije.

I ne krade se samo u Petrinji, nego na cijeloj Banovini. Prema podacima sisačko-moslavačke županije lani su bile 254 krađe, od čega 41 na potresom pogođenom području. Stvarna brojka je veća, kažu Petrinjci, jer brojni ne prijavljuju krađe jer ni ne znaju što im je točno ukradeno, boje se ući u kuće s crvenim naljepnicama i provjeriti. Svi su ih zaboravili u godinu dana, ali ne i lopovi. Nažalost oni ih se sjete često – prečesto, izvještava Kristina Čirjak za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari