Policijske akcije

Video | Stručnjak za drogu: ‘Hrvati najviše troše kanabis, svaki deseti probao kokain. Njega je ponuda sad ogromna’

Pixsell

Prije 20 godina je bilo rečeno da uspješna policija plijeni oko 10 posto droge, a sada govorimo o 20 i 30 posto od ukupne proizvodnje što je dosta velik postotak

U samo četiri akcije u luci Ploče policija i Carina prošle su godine zaplijenili gotovo tonu kokaina i heroina. Droga u Hrvatsku stiže iz Južne Amerike i Azije, a onda se distribuira na europskim narkotržištima, uključujući i hrvatsko.

U istoj luci u studenome pronađeno je 62 kilograma kokaina u improviziranom sanduku magnetima pričvršćenom za oplatu broda koji je iz Južne Amerike uplovio u hrvatsku luku.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

Dok je u studenome pronađeno je 62 kilograma kokaina u improviziranom sanduku magnetima pričvršćenom za oplatu broda koji je iz Južne Amerike uplovio u luku.

Krijumčarenje droge preko Hrvatske

O krijumčarenju droge kroz i u Hrvatsku Ilija Radić razgovarao je s pomoćnikom ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga Željkom Petkovićem.

“Trenutno je ponuda enormna, naročito kokaina. Tako da u sve luke na neki način hit luke. Samo za usporedbu, 2020. godine u samo dvije europske luke Antwerpen i Rotterdam je bilo preko 100 tona kokaina zaplijenjeno”, kaže Petković.

Objašnjava kako je hrvatska samo tranzitna zemlja za prijevoz droge i da većina supstanci prođe kroz Hrvatsku kako bi došla do većih tržišta zapadne Europe.

Na pitanje zašto ta droga nije recimo puštena i praćena do destinacije kako bi se dogodila uhićenja, Petković kaže da kako možemo znati da droga nije puštena budući da hrvatska policija već desetljećima koristi metodu kontrolirane isporuke.

“Droga je izvađena, sanduci su pušteni, moguće je da će se doći i do krajnjeg počinitelja”, kazao je pomoćnik ravnatelja HZJZ-a.

Prije 20 godina je bilo rečeno da uspješna policija plijeni oko 10 posto droge, a sada već govorimo o 20 i 30 posto od ukupne proizvodnje što je dosta velik postotak, kaže Petković.

Koliko je jak balkanski kartel?

Petković kaže kako nitko ne može dati odgovor na pitanje koliko je jak balkanski kartel.

“Ono što je bitno i što ga na neki način karakterizira je to da su to zločinačka udruženja koja jednostavno rade od proizvođača, imaju direktnu liniju u Južnoj Americi. Imaju i cijeli distributivni lanac koji vodi do krajnjeg korisnika”, objašnjava.

Nasilje je ono što je u Europskoj uniji postao najveći problem zadnjih desetljeća.

“Droga kao droga je zdravstveni problem, ali ta sigurnosna situacija je eksplodirala i zbog toga je droga postala problem broj jedan”, smatra Petković.

“U tijeku je rasprava da se stvori jedna europska agencija za droge. Prije tri godine tomu nije bilo ni u petama”, naglašava stručnjak za droge.

U Hrvatskoj se najviše konzumira kanabis. Oko 70 posto svih zapljena je upravo kanabis, potvrđuje Petković. Svaki četvrti Hrvat je probao kanabis dok su prevalencije drugih droga puno manje.

Petković tvrdi da u Hrvatskoj potrošnja kokaina zasigurno raste. “Devet od deset Hrvata nije probalo kokain, ali potrošnja i potražnja raste”.

O korištenju mula za krijumčarenje

Prije lockdowna često su se koristile mule u krijumčarenju, kaže Petković. Oko 70 kriminalnih udruženja se bavi drogom, tu je jednostavno najveći novac. Postoje ljudi koji su spremni prihvatiti rizik je se radi o velikoj količini novca.

“Jedna kila kokaina na europskom tržištu je 80 tisuća eura i tako  puta dva ili tri i to je ogromna svota koju netko može prevesti u svom želucu. No, rizik je ogroman i prevelik”, objašnjava Petković, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari