VJEROUČITELJ HUŠKAČ NA SLOBODI? Učenici ga peticijom žele vratiti, ministrica Divjak šalje krizni tim!

Raspliće se priča oko vjeroučitelja Krešimira Bagarića koji je na satu vjeronauka u osmom razredu zagrebačke osnovne škole širio mržnju. Iako je još u Remetincu, kako doznajemo, uskoro bi mogao na slobodi čekati suđenje

Šokantna snimka nastala na satu vjeronauka vjerojatno neće biti dokaz na sudu, jer je tajno snimljena – smatra odvjetnica Drenški Lasan. A i riječ je o kaznenom djelu iz nadleženosti općinskog suda.

“Jedino ako se radi o kaznenim djelima iz nadležnosti Županijskog suda kod kojih interes za kaznenim progonom i kažnjavanjem počinitelja je tako jak da preteže nad interesom zaštite privatnosti osobe koja je određenu izjavu dala se onda snimka može koristiti kao dokaz”, izjavila je odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

Policija je u školi ispitala sve koji imaju bilo kakva saznanja o spornom događaju. Razgovarali su s profesorima, ali je izuzeta i cijela dokumentacija. Između ostalog i ugovor o Bagarićevom radu.

Zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju vjeroučitelj Krešimir Bagarić u Remetincu se nalazi već pet dana. Istražni zatvor određen mu je na 15 dana, ili dok sud ne odluči o žalbama odvjetnika ili dok se ne ispita jedina svjedokinja.

A ona je djelatnica škole, asistentica u nastavi – osoba koja je bila tog dana na satu vjeronauka. U školi je dala otkaz, a s obzirom da seli iz Hrvatske – svoj iskaz trebala bi dati na sudu već slijedeći tjedan.

„Gledajte, ja sad naravno da ne mogu ući u sam postupak. Kako će on teći, na koji način će Državno odvjetništvo dokazivati svoju tezu o tome da se radi o kaznenom djelu za koje oni terete ovog osumnjičenika”, kazao je Krešimir Devčić sa Županijskog suda u Zagrebu.

Za ispitivanje djece koja su tog dana slušala vjeronauk, u ovom slučaju, nužan je pristanak roditelja jer su maloljetni, pa će se njih ispitati videolinkom ili u odvojenoj prostoriji.

“Djeca mogu biti pogotovo u dobi od 14-15 godina kao svjedoci u postupcima, i to su stvari koje mi praktički svakodevno viđamo u svom radu”, kaže odvjetnica Drenški Lasan.

Djeca svoje svjedočenje mogu i odbiti. Ravnateljica škole i dalje žali zbog cijelog događaja, ali i dodaje kako djeca žele da se vjeroučitelj vrati, pa pišu peticiju za njegov povratak.

“To ne ovisi o meni, naravno da kolega Bagarić ima pravo na svoju pravnu proceduru. Ukoliko pravosuđe donese odluku koja je suprotna odluci koju smo mi donijeli, mi ćemo poštivat svaku odluku koja bude donesena”, kaže Ljiljana Klinger, ravnateljica osnovne škole Matija Gubec.

Što će na kraju biti s vjeroučiteljem, ovisit će isključivo o pravosudnom epilogu.
Ivana Ivanda Rožić

Ministrica Divjak: ‘Situacija je ozbilja i šaljemo krizni tim’

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak među prvima je reagirala na tu snimku objavom na svojem Facebooku poručivši da je šokirana otkrićem snimke u kojoj se otvoreno propagira govor mržnje te je najavila istragu o tom slučaju, a danas se ponovno oglasila o slučaju u OŠ Matija Gubec.

“Situacija u OŠ Matija Gubec je ozbiljna i zato smo hitno kontaktirali ravnateljicu, trenutno dogovaramo sastanak i stavit ćemo na raspolaganje školi krizni tim za psihološku podršku Ministarstva. Isto tako, apeliram na medije da budu maksimalno oprezni pri izvještavanju s obzirom da se radi o maloljetnim učenicima.”, napisala je ministrica Divjak.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari