Žena koja optužuje Damira Škaru za silovanje: ‘Strah je sada možda malo manji…’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

‘Zadovoljna sam odlukom suda, apsolutno. Tako nešto se moglo i očekivati’

“Nisam je silovao!” – branio se tako danas na Županijskom državnom odvjetništvu Damir Škaro – bivši boksač, bivši saborski zastupnik HDZ-a te aktualni predsjednik najvećeg hrvatskog autokluba Siget.

No, ipak mu je određen istražni zatvor u trajanju od minimalno 30 dana zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela. Škaro je osumnjičen za silovanje žene koja je kao tajnica radila u autoklubu.

Nešto iza 11 sati, u neoznačenom policijskom automobilu Damir Škaro, skrivajući se iza suvozača, stigao je na Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici.

Na pitanja novinara nije odgovorio, ali je na odvjetništvu aktivno iznosio svoju obranu. Porekao je sve što mu se stavlja na teret. Četiri sata nakon ulaska Damir Škaro je prepraćen u zatvor Remetinec, a od novinara se sakrio jaknom. Odmah nakon njega izašao je i njegov odvjetnik Krešimir Krsnik, vidno neraspoložen.

“Morat ću, naravno, u zaštitu interesa prava obrane i nas ako ćete dalje nastavit pisat ovako kako ste pisali, a inače što pišete. Ja ću morat protiv svih vas staviti i kaznenu prijavu jer postupak je tajan. Bi ne možete iznosit činjenice iz ovog postupka. Ne smijete. Vi niste iznad zakona”, rekao je Krešimir Krsnik, odvjetnik Damira Škare.

Zbog tajnosti postupka škrta na riječima je i odvjetnica žene koja tvrdi da ju je Škaro silovao.

“Zadovoljna sam odlukom suda, apsolutno. Tako nešto s emoglo i očekivati”, ističe odvjetnica Morana Rabar i navodi kako se osjeća njena klijentica:

“Vjerujem da je strah možda malo manji, ali ne u potpunosti. Na žalost ne mogu ništa govoriti dalje jer je postupak tajan.”

Ovaj slučaj bio je jedna od glavnih tema dana i u političkim krugovima.

“Osuđujem svaki oblik nasilja. To svjedočim i životom. Da moja stranka HDZ je dosad pokazala da se odlučno suprotstavlja svakom nasilju, isto tako ću dodati nešto što će vam možda zvučati stereotipno no lijek je za ovo društvo-neka institucije rade svoja poso i to ćemo pričekati”, naglasila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Zbog poznanstva sa Škarom forum žena SDP-a su tražile da se predsjednica ogradi od Škare nakon čega je ubrzo stigao i odgovor iz njezina ureda.

“Ne ulazeći u konkretan slučaj, predsjednica Republike uvijek i bez rezerve najoštrije osuđuje seksualno, obiteljsko kao i svaki drugi oblik nasilja. Također PRH potiče svaku ženu da prijavi svaki oblik nasilja te od institucija očekuju pravovremenu, brzu i učinkovitu reakciju”, poručio je Ured predsjednice.

Slučaj je komentirao i premijer Andrej Plenković.

“Apsolutno i u slučaju Damira Škare to sve osuđujem. Što se tiče njegova stranačkog statusa o tome će odlučiti tijela stranke. On je, koliko znam, član HDZ-a u Zagrebu vjerojatno u nekoj od naših područnih organizacija. O tome ćemo razgovarat sa čelnicima HDZ-a.”

DORH o Škari

O slučaju Škaro oglasio se i DORH. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Nakon što je u Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici ispitan 59-godišnji hrvatski državljanin zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela iz članka 153. stavak 1. i 156. stavak 1. Kaznenog zakona, državno je odvjetništvo podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici prijedlog određivanjem istražnog zatvora zbog opasnosti od mogućeg utjecaja na svjedoke te ponavljanja kaznenog djela. (5. 9. 2019.)

Rješenjem suca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici određen je istražni zatvor protiv okrivljenika zbog opasnosti od mogućeg utjecaja na svjedoke te ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku).
Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je danas donijelo i rješenje o provođenju istrage protiv 59-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela iz članka 153. stavak 1. i 156. stavak 1. Kaznenog zakona”.
Ružica Đukić

Više u VIDEOPRILOGU: