VOZAČI, OPREZ! U noći sa subote na nedjelju riječka prometna policija obavljat će pojačani nadzor vozača

Akcija u prometu održat će se povodom Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa

Povodom obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa prometna policija Policijske uprave primorsko-goranske provest će 19/20. studenoga od 23 do 5 sati akciju nadzora vozača koji upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa obilježava se svake treće nedjelje u studenom, a ove godine obilježit će se 20. studenoga. Obilježavanje je započelo 1993. godine u Engleskoj, nakon čega su 2005. godine ovaj prijedlog prihvatili i Ujedinjeni narodi te obilježavanje dana sjećanja na žrtve prometa preporučili svim vladama svijeta.

Podsjećamo, statistički podaci pokazuju da su najteže posljedice u prometnim nesrećama koje su nastale zbog nepropisne ili neprilagođene brzine, a nerijetko je ta brzina uvjetovana utjecajem alkohola. Također, podaci pokazuju da se prometne nesreće s najtežim posljedicama gotovo u pravilu događaju tijekom vikenda, u kasnim noćnim satima. Nažalost, vozači pod utjecajem alkohola podcjenjuju opasnost, a istovremeno precjenjuju vlastite sposobnosti.

U prometnim nesrećama koje su se dogodile u deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave primorsko-goranske 323 (7,2 %) sudionika su bila pod utjecajem alkohola.

Vozači koji vozilima upravljaju pod utjecajem alkohola i/ili droga svojim ponašanjem ne samo da krše prometne propise već ugrožavaju svoju sigurnost i sigurnost drugih sudionika u prometu.

Stoga je i svrha ove akcije sankcioniranje i isključivanje iz prometa ovih vozača kako bi se smanjio broj prometnih nesreća i stradavanja sudionika u prometu.

Sve sudionike u prometu pozivamo da svojim odgovornim ponašanjem dostojno obilježe predstojeći Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa.

Ujedno, sve vozače, ali i druge sudionike u prometu pozivamo da se svakodnevno dosljedno pridržavaju svih prometnih pravila i propisa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari