Vozaču Fiata riječkih registarskih oznaka izmjereno 2,80 promila alkohola u krvi

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske i prošlog vikenda prometna policija je pojačano nadzirala promet

U cilju sprječavanja najtežih nesreća te poglavito stradalih i ozlijeđenih sudionika, nadzirane su kategorije vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, kao i svi ostali prekršaji kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama.

U spomenutom razdoblju ukupno je zabilježeno 230 prometnih prekršaja. Najveći je broj prekršaja evidentiran je u kategoriji prekoračenja dopuštene brzina kretanja vozila – 91 prekršaj.

Iz PU primorsko-goranske izdvajaju evidentiranu najveću brzinu tijekom vikenda i to u subotu, 1. lipnja u 11.23 h na autocesti Rijeka-Zagreb. Osobno vozilo marke BMW, riječkih registarskih oznaka, kretalo se brzinom od 180 km/h u smjeru Zagreba kod vijadukta Severinske Drage na mjestu gdje je propisana brzina od 110 km/h.

Što se tiče vožnje pod utjecajem alkohola, od 93 alkotestirana vozača, pri utjecaju alkohola u vožnji je zatečeno njih 13.

Najveća koncentracija alkohola od 2,80 g/kg izmjerena je 56-godišnjem hrvatskom državljaninu koji je pod utjecajem alkohola upravljao osobnim vozilom marke Fiat, riječkih registarskih oznaka. Posada policijskog presretača zaustavila ga je u petak, 31. svibnja u Kraljevici.

U istom razdoblju, sedmorici vozača je izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg, troje ih je imalo koncentraciju alkohola od 1,01 do 1,50 g/kg, dvoje iznad 1,50 g/kg , a jedan vozač do 0,50 g/kg (mladi i profesionalni vozači). Osim navedenih alkoholiziranih vozača, jedan vozač je odbio testiranje na alkohol.

Prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa zabilježeni su kod 14 vozača, dok je sedam vozača koristilo mobitel tijekom vožnje. Od ostala 93 prekršaja, zabilježeno je i šest prekršaja vožnje bez položenog vozačkog ispita, zatim četiri prekršaja vožnje s tehnički neispravnim vozilima i s istekom registracije vozila, ali i dva prekršaja vožnje u vrijeme dok je važeća zabrana upravljanja vozilom.

Svi počinitelji prekršaja sankcionirani su sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

VIDEO DANA: