ŽABICA Dvije djevojke na autobusnom kolodvoru ostale bez novčanika, osobnih isprava, bankovnih kartica…

Ilustracija (Riportal)

Policija gotovo svakodnevno zaprima prijave građana kojima su na javnim mjestima otuđeni novčanici

Najčešće su to mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi, kao što su trgovi, gradske tržnice, autobusni ili željeznički kolodvori, trgovački centri, ugostiteljski objekti, sredstva javnog prijevoza i slično.

Tako su i dvije hrvatske državljanke u dobi od 18 i 27 godina oštećene sveukupno za oko 7.000 kuna. Za sada nepoznati počinitelji na autobusnom kolodvoru u Rijeci otuđili su im novčanike, novac, osobne isprave i bankovne kartice.

Radi zaštite imovine građana i prevencije ove vrste kaznenih djela iz Policijske uprave primorsko-goranske upozoravaju građane na povećani oprez jer je počiniteljima za otuđenje novčanika, mobitela i sličnih predmeta dovoljan trenutak nepažnje njihovih vlasnika. Građane također upozoravaju da svoje stvari ne ostavljaju bez nadzora te da na njih posebno paze u gužvama na javnim mjestima.

Isto tako, podsjećaju da nerijetko s novčanicima budu otuđene i bankovne kartice, a zajedno s njima i tajni PIN broj. Stoga savjetuju građane da svoj tajni PIN broj ne zapisuju na bankovnu karticu, ne drže ceduljice s ovim brojem u novčaniku ili na mjestima dostupnim drugim osobama. Ovim je počinitelju olakšano korištenje bankovne kartice, a vlasniku se nastala šteta može višestruko povećati.

Kako bi smanjili mogućnost počinjenja ovakvih kaznenih djela podsjećaju građane na poduzimanje odgovarajućih mjera samozaštite:

novac i dokumente nikad ne ostavljajte bez nadzora te posebno pazite u gužvama,
obratite pažnju da li vas netko prati (džepari najprije biraju žrtvu),
čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor,
novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama, a novac i dokumente nosite odvojeno,
u kupovinu ne nosite veću količinu novca – koristite bankovne kartice,
torbu držite zatvorenu i ispred sebe, u gužvi skinite ruksak i stavite ga ispred sebe,
torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina,
novčanik ne nosite u stražnjem džepu,
ukoliko ste unatoč oprezu okradeni – pretražite najbližu okolicu, ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet spremite ga u vrećicu i predajte policiji, jer postoji mogućnost da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja,
odmah pozovite policiju na telefon 192!

VIDEO DANA:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari