TRGOVINA LJUDIMA

Zaljubila se: Upoznali se preko društvene mreže, namamio je u BiH pa se zvjerski iživljavao nad njom

Foto: Ilustracija/Davor Puklavec/Pixsell

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 3. srpnja, nakon prvog ispitivanja u svojstvu osumnjičenika, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 28-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja ljudima.

Postoji osnovana sumnja da je 28-godišnjak od veljače 2018. do 18. rujna 2019. preko jedne društvene mreže, pod lažnim imenom podnio zahtjev za prijateljstvom oštećenici. Kada su se neposredno upoznali i započeli vezu stvorio je kod nje emocionalnu ovisnost, pa ju na prijevaran način iz Republike Hrvatske nagovorio da dođe živjeti u Bosnu i Hercegovinu što je ona i učinila 11. srpnja 2018.

Okrivljenik joj je tada oduzeo osobnu iskaznicu i mobitel, te joj onemogućio slobodno kretanje.

Učestalo joj je prijetio da će ju ošišati, da nikada neće vidjeti svoju obitelj, te ju je fizički napadao udarajući ju rukama po cijelom tijelu čime je kod nje, zbog straha, stvorio osjećaj poslušnosti i potpune kontrole, kao i mogućnosti manipulacije.

Prisilo ju je na bavljenje prosjačenjem, što je ona činila u mjestu u Bosni i Hercegovini, obilazeći kuće i tražeći novac, koji je on zadržavao za sebe, priopćio je DORH.

Osnovano se sumnja i da je nesretnicu 20. studenog 2018., u cilju da se neosnovano materijalno okoristi, nagovorio da autobusom odu u jedan grad na području Splitsko-dalmatinske županije, te joj je na graničnom prijelazu govorio da će ju uništiti ako nešto kaže, pa je ona iz straha u tom gradu, u poslovnici jednog teleoperatera sklopila pretplatnički ugovor za dva telefonska broja uz kupnju mobilnih uređaja ukupne vrijednosti 4.256,35 kuna.

Potom je istog dana u poslovnici drugog teleoperatera sklopila pretplatnički ugovor uz kupnju dva mobitela ukupne vrijednosti 4.704, 61 kunu. Mobitele je predala okrivljeniku koji ih je dalje preprodao i novac zadržao za sebe nakon čega su se vratili u Bosnu i Hercegovinu.

Postoji osnovana sumnja da je 28-godišnjak 23. svibnja 2019., nakon uspostavljanja potpune kontrole nad oštećenicom, zajedno s njom legalno prešao preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, te su odsjeli u gradu na području Splitsko-dalmatinske županije u apartmanu s njegovom peteročlanom obitelji, u malom stanu i u lošim životnim uvjetima pri čemu ju je prisiljavao na svakodnevni rad od 9,00 do 18,00 sati, na način da je skupljala plastične boce, prodavala ih i veći dio zarađenog novca predavala okrivljeniku. Manji dio je ostavila za sebe bez njegova znanja, za životne potrepštine, što je trajalo do 18. rujna 2019. godine.

 

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari