„ZARADIO“ ČAK 600 TISUĆA KUNA: Uhićeni Riječanin je vlasnik popularne, ali ilegalne stranice Filmovita

Ilustracija: Riportal

Zbog sumnje da bi mogli ponoviti djelo, uhićeni su zadržani u pritvoru

Policijska uprava primorsko-goranska na svojim stranicama objavila je vijest o uhićenju dvoje hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Neslužbeno doznajemo da se, između ostalog, radi o vlasniku stranice Filmovita.

Da se kriminal ne isplati, na svojoj koži upravo osjećaju dvoje hrvatskih državljana u dobi od 30 i 27 godina. Njih su, naime, tijekom prošlog tjedna, pod osnovanom sumnjom da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, uhitili policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s policijskim službenicima Odjela za visokotehnološki kriminalitet Ravnateljstva policije te u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci.

Kako navodi policija, kaznena djela dvojac je počinio u razdoblju od početka 2014. godine do 25. listopada 2016. godine, a na štetu tvrtke sa sjedištem u Zagrebu. Policija ih sumnjiči da su protivno propisima kojima se uređuje autorsko i srodna prava reproducirali, distribuirali i na drugi način putem interneta javnosti priopćavali tuđa autorska djela, neovlašteno prodavali oglasni prostor te neovlašteno pristupali i koristili računalni sustav druge osobe. Ovim su radnjama spomenutoj tvrtki nanijeli znatnu materijalnu štetu, a za sebe ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 600.000 kuna.

Po završetku kriminalističkog istraživanja 30-godišnjak je kazneno prijavljen za kaznena djela nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača, neovlašten pristup i pranje novca, a 27-godišnjakinja je prijavljena za kazneno djelo pranje novca.

Prema navodima Telegrama i 24sata radi se o Mateju Kalanju, vlasniku stranice Filmovita, popularne među korisnicima koji ilegalnim kanalima žele konzumirati sadržaje zaštićene autorskim pravima.

Zbog sumnje da bi mogli ponoviti djelo, uhićeni su zadržani u pritvoru.

U trenutku pisanja teksta stranica Filmovita i dalje je bila dostupna korisnicima interneta.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari