OŠTRO PO BERNARDIĆU

Plan HDZ-a: Pokušat će ga prikazati kao potpuno nesposobnog, da ne kažemo nešto drugo

Foto: RTL/Pixsell

Ministar vanjskih i europskih poslova i predsjednik Odbora HDZ-a za vanjske i europske poslove Gordan Grlić Radman te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije i član Središnjeg odbora HDZ-a Marko Pavić održali su konferenciju za medije u Središnjici HDZ-a na temu “Članstvo u Europskoj uniji znači pomoć od 75 milijardi kuna. Kratka poduka Bernardiću!”.

”Sigurno je da Bernardića to što je rekao ne kvalificira ni za ozbiljnog političara niti ozbiljnog kandidata za premijera. Iako nama spočitava uspavanost, izgleda da se on tek sada budi iz zimskog sna i da nema velika znanja o europskim integracijama. Rekao bih kako je COVID-19 kojeg nitko nije očekivao poremetio mnoge planove u EU. Hrvatska i slogan “Snažna Europa u svijetu punog izazova” odlično se snašla. Već 28. siječnja aktivirali smo odgovor na krizne situacije, imajući u vidu Wuhan. tada smo već formirali odbor koji je stalno zasjedao i dogovarali daljnje aktivnosti. Do 13. ožujka imali smo osam sastanaka, 21 događanje, dvije parlamentarne dimenzije, 39 konferencija. A do danas 64 video konferencije. Bilo je i puno drugih susreta što govori i novom, jakom virtualnom svijetu. Uspjeli smo održati kontinuitet rada EU. Postignuća koje smo ostvarili nisu poremećena.

Uređen je Brexit, a nastavno i dogovor o budućim odnosima. Sada je na UK da se vidi hoće li se tražiti ekstenzija, produljenje programa. Prvi uvjet je osiguran i na to smo ponosni. Prije svega, dobili smo zeleno svjetlo EK za Schengen jer smo ispunili svih osam aplikacija, zeleno svjetlo bez nadzornih mehanizama, sada je na članicama da se odrede o datumu ulaska u taj prostor, a sve zemlje se slažu. Bernardić nema saznanja, trebao se informirati. Kada govori o Eurozoni trebao bi znati da smo ispunile sve mjere iz plana za ulazak u europski tečajni mehanizam. Zahvaljujući Vladi i konsolidaciji javnih financija Hrvatska ima odličan rejting. Zahvaljujući predsjedniku Vlade koji je bio jedan od EU lidera organizirani smo zagrebački summit, što je naše najveće postignuće, nakon što smo uspjeli uvjeriti tri skeptične zemlje koje su blokirale ulazak Albanije i Sjeverne Makedonije u EU. Uspjeli smo utjecati da EK 2. ožujka da zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Upravo tog dana posjetio sam i Albaniju i Makedoniju. Zemlje su bile zahvalne. Onda smo 23. ožujka presjedali Vijećem za opće poslove te je usuglašeno da se mogu otvoriti pregovori.

Hrvatski uspjeh je u tome da smo u teškim okolnostima, kad su zemlje bile protiv proširenja, uspjeli ispuniti njihova očekivanja. Među čestitkama za dan državnosti Nikola Dimitrov rekao je hvala vam na svemu što ste učinili za vas, nećemo to zaboraviti”, rekao je Grlić Radman.

Dodao je kako je Hrvatska ispunila sve uvjete iz akcijskog plana i definirala realnu dinamiku ulaska u eurozonu.

“Bernardić vjerojatno nije čitao puno ili gledao kada su u pitanju EU integacije, evo on je mladi čovjek. Nije grijeh učiniti grešku, grijeh je ne prepoznati vlastitu grešku. Često me studenti pitaju mogu li im biti mentor za posdiplomski studij, ja bih se ponudio biti mentor Bernardiću”, kazao je.

Naglasio je kako Zagrebački Summit neće biti jedini.

”Mislimo na europsko susjedstvo, tijekom lipnja imat ćemo jako puno konferencija. Očekujemo da ćemo uspjeti održati summit o istočnom partnerstvu. Specifičnost hrvatskih potreba je u činjenici da smo uspjeli s EK i članicama dogovoriti da 27. svibnja je EK izašla s ambicioznim planom oporavka i višegodišnjim financijskom okvirom, što je bio prijepor i prije koronavirusa. Uspjeli smo da Hrvatska sa deset milijardi najviše profitira, s financijskim okvirom 20 milijardi eura za daljnjih sedam godina. Hrvatska je uzeta za primjer zemlje koja se najbolje snašla u vrijeme krize. Otvaranje granica ide tomu u prilog. Njemačka koja dolazi poslije nas sretna je da smo u teškoj situaciji uspjeli osigurati kontinuitet”, dodao je.

Obratio se i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić.

”Sve što je Bernardić rekao je laž. Po ugovorenosti EU projekata smo 12., po isplaćenosti se približavamo EU prosjeku. SDP-ova Vlada izgubila je milijardu eura. Izgubili su milijardu eura, a mi smo donijeli 20 milijardi eura. Kada gledamo u odnosu na druge zemlje, u top nekoliko smo zemalja, 20 posto BDP-a dobit ćemo preko EU mjera oporavka. Ne stoji ni teza Borisa Lalovca da smo zadužili mirovine. Ne, jer smo znali da će doći ovako veliki paket, uglavnom bespovratnih sredstava”.

”Snažno smo stali iza poduzetnika, nismo potrošili mirovine kao što je rekao SDP, i to je veliki uspjeh HDZ-a i premijera. Dolaze izbori i opcija će biti jasna, glasamo za premijera Bernardića ili premijera Plenkovića. Vidimo koliko Bernardić ne razumije fondove. Možda da upiše neki studij, evo gospodin Grlić-Radman mu se nudi za mentora, možda dobije i neke stipendije. Njegova vlada ne bi mogla ponoviti ove uspjehe. Grčić nije bio spreman pomoći u razvoju projekata u svojoj županiji. Ovo je utrka za premijera u kojoj je Plenković pokazao da je najsposobniji i vjerujemo da ćemo dobiti i drugi mandat”, kazao je ministar Marko Pavić.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja